一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
梗係唔得
仲以為可以去到揀樓前先註冊
未註冊叫乜鬼夫婦最少政府唔當你係
我以為去到揀樓果刻係夫婦就ok
抽白居二,新居屋分兩張表
你申請當日係單人,就排單人隊,期間結婚/生仔都唔可以升lv轉家庭隊

相反本身排家庭隊,期間收到絕對離婚令,或者個2人家庭死咗一個,會跌落單人隊
我個情況應該點抽好?白單係咪冇乜機會
利申
我同呀爸呀媽住私樓(租) 呀爸仲有幾年退休 呀媽就冇做嘢一兩年 提早拎咗政府退休金嗰啲
同女朋友未結婚 佢就住公屋
其實係想抽到之後比呀爸呀媽煮
比呀爸呀媽住 打錯
考慮呢幾樣:
1. 成世同父母住 - 白長一齊抽
2. 日後分開住 - 父母自己抽
3. 同女朋友有冇打算結婚?如果有,今期抽單人,下期抽家庭隊
4. 單人得朗邊,安達臣,ok?

唔介意二手,其實父母拎退休金買補咗地價嘅居屋都唔錯,配套多,社區環境啱老人家

父母一張白家(如果佢地未用過資助房屋福利)
你一張白單
白核頭波係咪都無機會啟悅最大單位
長者優先真係唔公平
唔好話最大 開放式都未必有啦老友
但係呀爸過咗入息 3萬幾係咪唔可以抽
上地產網見到報咗地價嘅居屋都好似幾貴
定係嗰啲唔係嚟?
同女朋友應該25年結婚 但係應該會去英國 跟住父母留港 不過都有機會我哋係嗰邊穩定左之後會帶埋佢哋過去
父母兩個人家庭隊$62000
過呢個數其實買私樓都幾好

既然你哋情況都未確定,而家夾硬買完,未收樓就移民撻訂,錢多咩
咁撚嚴峻
早兩頁先討論完 都有樂觀派覺得家庭隊會有啟德開放甚至一房揀我就根據過往幾年經驗話你知係無乜可能
不過有無都抽架啦 講經咩
都岩~ 當買六合彩
多謝巴打用「樂觀派」而唔係「幻想家」嚟形容

我繼續估家庭隊排得前嘅有啟德1房(座向差),大開放式

白單申請人數少於十萬

利申:估咗廿年六合彩,未成功
想當年我都係樂觀派
你龍門居唔好姐
對面多巴士搭啲餐廳起碼係正常嘅鋪頭嚟 又近安定市中心 輕鐵5分鐘到
齊就唔算好齊 但足夠 而且環境都舒服啲
中央廣場海典咪有 廚房佬又有(叫嚐麵)
連鎖都有間牛奶
其實你有冇去過
啟德係咪永遠都唔關白單嘅事?
唔係,睇#6
上年有180呎就關
人哋份表寫明要交表個日已經要係夫妻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞