一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
綠表申請須知13.12-13.14
頭5粒波到
你問個水晶球拎咗今期申請人數先
過去嘅嘢Google 就有
首置盤好似又無白居二market
相對上難轉手 要蝕讓
同埋煥然懿居上網睇要26年先可以入伙
抽中都真係要諗諗
房住不炒
今年啲盤吸引咩?除左啟德
白表含淚買

綠表可以揀租置
原來仲要幾年先有得住咁真係抽都慳返
想問下申請綠表人士需唔需要申請埋「購買資格證書」?
就算唔炒都有幾個問題要諗
9月申請 26年入伙 幾時可以揀樓
揀完樓 比左意向金 好似樓價5%
又要到26年入伙前3個月先可以做mortgage
期間被炒入息過唔到壓測就大鑊
意向金都蝕埋
仲要依家陸續都有新盤推出
抽得首置入息都有返咁上下
可以有好多選擇

不過我都會照抽 抽中先再諗要唔要
新居屋睇返綠表申請須知P.1
睇下你係a-d邊類人

但綠表購買資格證明書係用嚟買二手嘅
等出左detail再睇下點 如果無放寬個轉售條件真係諗唔過
寧願你鎖10年 都唔好一定要補地價先俾賣
首置盤最少都住返十年八年先放㗎啦,如果咁易就過唔到壓測,其實諗清楚買唔買仲樓仲好

或者㩒單收入買新居屋平價偏遠細size清水樓囉
係個市唔好 會被炒
大把行業今年cut headcount收緊budget炒人
都唔係你自己控制得到既事
好地地依一刻計過晒數 緊係無問題啦
2-3年後既野點預測到咁多
仲有按揭問題就算無失業 到兩年後個樓市如果繼續跌
一陣銀行做唔足按揭要抬錢 隨時變飛揚2.0
想請問一下綠長多數第幾粒波先買到租置?
我係a類公屋撚
到時想買租置
今期有幾多個租置放出嚟都未知
上期去到單人隊都仲有得揀蚊型單位

所以你個問題其實冇乜意思,始終租置係二手,就算比你揀嗰陣係大單位,但隔離係白卡,或者偏遠地區,唔通你又要咩
直接填申請表就得,之後邨辦會搵你

南昌邨個大單位勁正
Thx Ching
乜居屋2023 個網唔係已經show 晒出黎喇咩?
果個唔準嫁? 會繼續加?
我仲奇怪點解得咁少單位

https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/tc/index.html
係咪睇呢個?禁入去每條村得2-3個單位
姐係唔駛填綠表前去邨辦拎表?

係邊度有得睇d單位?
直接網上申請,或者填綠色嗰份申請表(所以叫綠表)
邨辦對完資料會搵你哋簽名,份申請表交去樂富之後先有申請編號

去居屋2023官網,拉到最下有租置公屋,㩒入去心水屋邨,會有一兩個單位睇下(平面圖、實圖、景觀都有),所有單位就要稍後
我覺得最煩係新居屋同首置盤要二揀一,仲要而家決定

好彩我未爆數,冇資格煩惱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞