一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
同一張表唔代表一定要兩個做晒業主
可以單名業主

佢哋又唔係白表長者, which 長者一定要做業主
就算係白長,一樣可以單名長者業主

見你好多回復都係想擾敵
但唔好擾敵到基本良知都冇
多謝巴/絲打解答
呢個真係問清楚好d 老人院福利好似一有物業就會全部無晒
Ching有無常識?邊間銀行做按揭會睇埋住戶有無破過產
不過我本身住開港島
唔知個邊返工要幾耐
有咩分別只要佢唔係做聯名業主就只係一個住戶
你又幾時見過銀行做按揭要問埋老婆有無破過產?
幫frd問,煥然二居點樣,單人抽唔抽的過,定係等大坑西邨再抽好

康和式二手要再睇睇, 但其實我而家個公屋已經係無障礙巨型廁所嗰種, 如果就設計嗰方面睇, 康和式仲有無可取之處呢
呢d問題一律抽中先再諗啦 講到必中咁
唔塞車巴士一個鐘
搭鐵計埋轉線行嘅時間都差唔多

呢度嘅港島係指金鐘附近幾個站,柴灣嗰啲自己計下

或者搵日直接搭車入嚟試一次,如果而家都嫌遠或麻煩,以後點樣搬嚟住呢
係咪都抽啦,唔知邊次先抽中
但預咗頭嗰十年八年都係自住,唔好諗住轉手賺一筆
首置盤想轉手補完地價唔知會唔會仲貴過私樓
人哋話唔想老人家屈公屋

雖然我覺得比佢哋住熟悉環境好過陌生社區,不過有大志都係好事
我同其他巴打都比咗唔同意見,點樣最適合你嘅理想同家人,你哋自己先知

不過最好問清楚佢哋意願,有時唔係你安排嘅嘢就可以滿足到佢哋真正需要

等於你想佢哋食好啲,帶佢哋去酒店食飯,點知佢哋最鍾意都係街邊冇冷氣又污糟嘅麵檔
我擔心佢誤會爆入息係睇申請個條數姐如果佢無誤會既話咁月入12萬點玩都得啦

熟悉環境vs陌生社區都係大問題, 例如抽唔到附近嘅居屋嘅話, 老母要重新開始都好大壓力, 佢唔識字, 半世人就只有勞動
如果留公屋嘅話就全爆+預留裝謢理設備
我再同佢傾吓佢自己想要啲咩先啦, 多謝你提醒
佢應該係講白表爆入息,連登仔fg 50K係基本要求

我係拖低連登收入中位數嘅垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞