一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
想問印花稅係咪用原價黎計?
如果係十年內買原本住緊嘅租置,可以全家白表,詳情睇白表申請須知

離婚有機會得,但始終係做過資助房屋業主,過程中求其做錯一樣已經玩完,你自己研究或者等其他好心嘅Ching 答你
用估值
大約係你買嘅價錢乘1.x,居屋2022好似係乘1.2左右

建議你用1.3嚟計,預鬆啲好
即係買200萬,用260萬計印花稅
400萬就計520萬
首置唔係入息高過居屋咩,點樣可以兩邊抽
應該講緊1個抽首置 居屋搭屋企人抽
而家要二揀一囉,月入31000以上或以下

或者一邊單人,另一邊家庭
想問下公屋係老母係屋主,我係家庭成員,今年年頭結左婚,老婆未結婚已經有層樓係佢自己名
咁申請表寫我已婚,寫埋老婆名?咁係咪就end game了?
你離婚,或者除名
就算今次唔玩都要申報
綠長 抽到兆翠大1房 或者2房 機會大唔大呢
冇記錯應該係可以父+兄/妹 加多個兄/妹單白?
咁綠單係咪=白單,要第一個珠先有希望
有公屋但父母用白表抽係因為中籤機會高啲?但我睇第一頁又話綠長揀完先到白長?

如果四人公屋,父母我同我老婆,係咪分白長同白核申請會好啲?
公屋係你同你媽兩個人名?係嘅你就快手除名,唔好搞到佢屋都冇埋

綠單去到好後都有得揀
可以,冇問題㗎
房署照收$270
仲可以第一批收信

DQ信
白長揀靚單位機會高過綠長(配額問題)

不過主要都係想分拆家庭,例如你哋一家四口綠表抽到,就算比你揀到兩房單位,日後有小朋友/請工人都唔夠位

過多十幾廿年仲要裝扶手方便長者,甚至擺助行器、輪椅
真正對家庭負責任,唔係夾硬買間居屋,比父母/仔女離開公屋就叫好
所以有唔少人會咁樣一開二,當然更多嘅係想轉手賺幾球嘅人
未知申請人數,20%-25%左右
白核
如果人數多啲 機會會唔會大啲?
同問 綠長 目標朗天一/兩房 機會大唔大呢
如果入到配額機會好大
居屋都供唔起建議唔好抽 留返間公屋俾佢地養老
兩兄弟各自置業算啦第時
你指申請表上成員數目?
2人同10人係同一條隊
咁點解一定要買樓呢?
或者自己慢慢抽白單,買個280尺咪算囉
亦可以婚後排公屋/抽家庭隊
綠長揀唔到,我估綠家都有一房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞