一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
隨時行行下就停係路中心d大陸貨
其實喺附近賣行山鞋、登山杖有冇得做
手動滑板車
其實都傾緊電動單車合法化,安達臣又有單車公園,整多幾條單車徑同泊車位,電動單車上落山可能仲實際

成本低又相對環保啲
大開囉
排得前有啲一房,兩房就唔好諗喇
排頭波我諗都有機會有低層大開揀唔使灰心
99.9%無
家庭邊有可能有
落左山搭鐵返工泊邊先要諗
白居2 單人都唔易 要頭波
2手居屋(已補地價)隨時都可以買,唔洗抽
我有睇長沙灣30,40樓齡 200幾呎上車盤 你有無諗過?
要住返大西北近屋企人
個價錢太硬淨,過到壓測都轉去買私樓啦
求其喺個公屋附近整泊單車位就得啦
公屋再去地鐵站咪用腳行囉
原來如此
即使父係公屋户主 佢用白長都唔算重複使用福利

而新公屋户主入息審查係用(富戶政策)標準 而唔係一般申請公屋入息標準

唔知有無理解錯

另外想問真係好似上述情況咁 白長揀到樓 但得兩老名唔會做唔到按揭咩?

今年第一次抽 好多問題 感謝
理解完全正確,你亦問到最關鍵嘅問題
一般情況,TU正常,冇收入都做到按揭(房署擔保)
但如果係白紙(冇TU記錄,冇用過信用卡、借錢),銀行未必會借足,特別係借幾球嗰啲
部分銀行會用99去減按揭申請人歲數嚟批按揭年期,要留意下
而家新起公居屋都有少量單車位既
最貴都唔洗500萬...同區買到d咩私樓
唔好諗,最多買得一房
我自己放棄去買居2 食炒價
兩房有投資價值,肯定會掃哂,但一房或大開未必
早兩年啟鑽個時我都係咁諗
但好似第三日左右已經全部俾長者掃晒 渣都無得剩
利申 個年家庭既第一粒波
最好已經要去到馬鞍山 所以無買到
但啟鑽之後有啟欣、油塘、北角數目少就唔提

仲有東涌海景三房、愉德苑呢啲吸走一大班客
白家係咪唔使諗啟德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞