一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
冇收入都可以借,個底唔花就得
詳情爬文
買到嗰吓見主任,佢會問你幾多個申請人做業主 長者隊就一定包埋個長者
唔夠把握嘅話咪加多個人
申請表第四頁咪有講囉
26A有權告你
你填表細心啲咪無事 個一百幾十唔會搞你
但你鳩計又爭得遠咪自己承擔翻後果
佢卡 字都未識睇

我爸原來係報啱左
勁煩囉

好啦再次感謝大家
頭先食飯睇cctvb新聞,有人心水係觀塘

我有理由相信佢係信哂房署,見到「觀塘」就狗衝

反而朗天就好老實,寫唐人新村
想問下 如果我1人申請 冇填到其他家庭成員 之後可唔可以同父母一齊住?
如果你係白表,呢幾日捉佢執齊啲文件先
綠表就問多幾次,後生有冇做過居屋業主
條文寫唔可以,只可以係你

實際情況冇人知
感謝你啊絲打

我地係綠表 佢冇做過居屋業主
睇左頭幾個po, 想知公屋住户申請綠表,要唔要報入息, 張野上面用d 字好奇怪又並及咁,又用逗號,睇唔明
所以單人仲好過非核心,起碼有900個位先
好 爬下文睇下先
真男童院、嚴重弱智宿舍上蓋盤
如果我揾 1萬 9, 我老豆老母就用白長搬走左,我係咪過入息( 1人 1萬 2), 直頭連本身個間都無左?
因為綠表資格唔代表係住緊公屋,所以有部份要資產審查
綠表申請須知P.2最頂嗰段

有提到公屋住戶「不用」填報
唔會 用富戶要求重新審查 即係5倍先會踢你走
但有機會逼你搬一間單人單位
請注意:與房委會簽訂轉讓契據日期起計10年內的「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)單位業主及戶籍內的認可家庭成員不用填寫此部分,請參閱【「居屋2023」申請須知(白表)】第2.12段,以及【「白居二2023」申請須知】第2.9段的申請資格。
如你屬以下人士,請於下列方格內填上「✔」:
房委會簽訂轉讓契據日期起計10年內的「租置計劃」單位的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員。(請留意﹕「租置計劃」單位業主須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位/簽署白居二2023的「居屋計劃」第二市場/「住宅發售計劃」第二市場單位臨時買賣合約當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續。)

填緊表
係咪唔洗tick?
目前係富戶政策計,日後唔知
同埋我上網睇左 1人過 30平方米先係優先處理, 我以家係新公司既 1房單位好似唔過 30平方米, 係咪唔會咁急住要走,始終裝修左幾年,唔想浪費
點知你咩背景
就算你有講過都唔記得啦

你係就要剔,唔係就唔駛
想問下我由上年8月到而家都無返工 正常應該寫入息寫0
但5月咁啱搵到份工 做左幾日唔啱做 咁應該點申報
無簽合約又無糧單
一般個d情況係 但你買居屋除名就難講
俾你長者優先目的就係想free返d公屋出黎
大機會優先處理
唔報無人知乜7都無 wfc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞