一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
唔到你買
唔係第一粒 廢老隊 都唔會買到攤掟
有巴打提到綠表成員可以用智方便數碼簽名,補返條link

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/common/pdf/faqs_online_application_c.pdf

7. 綠表申請者如何簽署申請表格?
綠表申請者及其 18 歲或以上的家庭成員可使用已啟動數碼簽署功能的「智方 便+」帳戶簽署表格。綠表申請者亦可選擇書面簽署。屋邨辦事處/分區租約 事務管理處/出租屋邨辦事處在收到電子申請表後會聯絡申請者安排書面簽 署(數碼簽署除外)。
只可以係業主申請,由房署擔保,唔可以加其他擔保人

基本上TU正常,個底唔花,冇收入銀行都會批
部份銀行會問申請人供樓嘅錢邊度嚟,通常話仔女比或者家用就得

要留意係個別銀行會用99去減申請人年歲嚟做按揭年期,變相年紀大嘅未必借足25年

另外有唔少人後生嗰陣長期還信用卡min pay ,某日突然一次還清cut卡,跟住冇再信用卡或其他借貸,咁個TU都會好差,對長者冇信心嘅最好比錢買份TU睇清楚或者自己落埋名
可以兩兄弟都留係公屋度除非佢想做聯名業主
跟父母去居屋,或者留喺公屋,下期兩個再抽多間居屋/綠置

主要都係睇下未來想要熱鬧大家庭,幾代人,叔伯兄弟一齊住,定係同未來配偶結婚生仔嘅溫馨小家庭

但我覺得兩個一齊夾錢,唔好一個落名長命契,一個冇份,爭產劇就係咁樣開始

大家傾掂數,居屋冇名嗰個每月比「家用/零用」父母,層樓冇份,攬住公屋
原來錦駿苑都有D撻訂貨
嗰4個屋苑都有唔少好嘢
如果可以俾返當年抽中既人優先買你話幾好
我都諗住入紙抽吓
當買個希望
有無得抽上年長者隊去到第幾粒波用曬長者隊quota
好似唔係好搵到 有無手足知?
想問下 入息花紅果part,係咪扣減mpf 之後除12再加返原本個底薪就ok
第一次抽一個冧把,第2次兩個,上限3個冧把就最好喇
去「居屋2022」爬文或者Google
白表51
啟翔有B2408
兩房開陽境中高層
呢個單位原先係第一日賣
咁正都撻
Sorry補充少少 會用綠表抽 最後都係得我同阿哥住
阿爸阿媽大成數唔會一齊住只不過係4個人一齊掛咗名入綠表
綠表四人名 sorry講漏咗
咁浪費?咁咪直接老豆老母做業主 有咩問題
入兩個同入四個一樣嗎? 因為有登記哂成家嘅名 可以咁做咩
如果你綠表一定係成家落名 但業主就可以一個做又得 聯名又得 其他只係住戶
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞