一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我覺得整定,如果上期抽中,我應該會買東涌低層,可能上次污水倒灌就係我間屋

我原本以為得三十幾層,爆渠、倒灌呢啲都唔係太嚴重,我好天真
安麗、安樺齋睇外觀真係贏哂
兆翠完全係公屋外牆,附近啲私樓好慘
你做申請人,咁你一定係業主
父母其中一個做另一個業主(建議健康啲或者你錫啲嗰個),同你長命契

出錢供樓一定要落名嚟保障自己
兆翠開則向西全部都係走廊/牆壁 浪費咗個河景
雖然應該係為咗避噪音
房署話唔可以 會變非核

14. 業權的安排
14.1 申請者必須成為所購買單位的業主。此外,申請者可與名列申請表上的一名成年家庭成員以不可由第三者繼受的「聯權共有」方式(俗稱「長命契」)共同擁有業權。該名家庭成員必須親身與申請者一同前往居屋銷售小組辦理所需手續。
14.2 參加「家有長者優先選樓計劃」的申請者,至少一名年滿 60 歲的長者必須成為所購買單位的業主或其中一名聯名業主,而該單位的聯名業主不得超過三人。擬成為業主的長者及家庭成員(如適用)必須親身與申請者一同前往居屋銷售小組辦理所需手續。
想問下真係抽中既話總資產係計到邊年邊月?
而家都就黎爆限額
紙本申請 定 網上申請 好?
7月30到你揀樓當日
詳情請睇白表申請須知附錄甲
我舊年上網申請白單衰咗
今年繼續上網整就算,因為唔想寫字
但我睇附錄 銀行存款剩係寫會睇2023年7月30日既結餘
最上面紅色字
注意

- 由遞交申請表直至簽署購買房委會居屋單位的買賣協議當日,申請者及/或名列於申請表上的家庭成員的每月總收入、總資產淨值及家庭狀況必須仍然符合申請資格。
咁其實都收得皮
定係其實可以將一部份錢過比其他人 keep住唔爆上限
呢啲低能方法其實work唔work
邊樣幾會大啲?
白表紙本係咪會有回信寄個號碼比我?
online搞啦佢轉頭會forward email內含所有資料
幫人問,2姐妹加媽媽(戶主)住緊公屋,
媽媽超過60,想用綠表抽今期居屋
1. 申請人可以只寫2姐妹其中一個嗎?
2. 另外如果真抽中又買到,幾時會收返走間公屋?因大部分都2024先交樓
師兄睇晒post 仲有野想問,租置d 村同樓係咪仲未有資料出?
如果係公屋住戶,想快又可以買到心水地區居屋嘅方法,係咪買綠表居屋2手市場? 請問有咩注意?同埋有無網上資料係可以SHOW到最近期嘅居屋?因為2手居屋都希望買番新少少
開源節流就難jor
果幾個月咪做下月光族
比多d家用,去多次旅行,豪飲豪食
過下大海玩返兩手又得
單人月入31k過左 係咪可以收皮
yes

可以睇返2014年打後既新居屋
用wiki同房署官網都可以輕鬆搵到
中原、美聯各大地產代理都有唔少盤
只要過左3年禁售期就買得
比較熱門都係凱樂、啟朗、屏欣⋯⋯
想做業主嘅做申請人,或者母本人去做
留意返要有一個人簽名承諾永遠同長者一齊住,傾掂數先

綠表係住到收樓嗰陣時還公屋

詳情叫佢哋自己睇綠表申請須知、常見問題
買樓唔係小事,外人唔好比咁多意見,特別係長者隊優先揀樓係有代價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞