一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
冇寫明一定要,但本身兩年申報一次
仲可以隨時抽查

所以結果都係一樣,點都要合資格
暫時係 啟德1 > 安達2 > 元朗2 > 屯門2
屯門輸比元朗?
你冇實地睇過?
綠表家庭唔介意二手,可以留意呢類,尺價8千幾

筲箕灣東霖苑移民盤365萬沽 創同類新低!已移民業主特意回港賣樓!
https://lih.kg/3455186
因為元朗平多幾十萬
早排有睇呢個盤 做唔到925又要上山
慢慢嚟啦,或者睇下未過禁售期,供唔掂嗰啲

上次執到山麗苑嗰個白居二勁正
個d真係當六合彩 有得做925又市區靚位既盤全部貴到仆街
如果收返元朗廣場嗰巴士總站塊地起樓
968搬埋去朗邊仲正
而家都有車去大欖轉啦,遲啲二期個交通交匯處,應該會加多條線
我想問綠表買公屋係咪都係抽波?
做唔做到十成按揭
買自己住緊嘅租置公屋去邨辦拎價單

同房署買就申請居屋2022

同賣家買就睇#1
居屋2023
同房署買個玩法係咪都係第一次 唔係好搵到detail
即係都要抽得前先有得揀靚樓?
其實點解要抽居屋,地點又閪,樓花期長,無2025年都未收得樓,到時可能樓爆咗,仲要俾錢裝修,又無會所,長禁售期 (2030先賣得),仲要今期價錢唔平,俾一成首期要供300幾萬 每月2皮

不如直屌私樓 (樓花期短,按揭年期長,靚,有會所,無長禁售可以隨時套現換樓,位置合理)

想問下過往經驗重售樓盤係咪好熱門
都係睇邊個盤 市區個d永遠都係最早沽清
抽居屋2023,入房揀樓時可以揀剩低嘅租置或新居屋

之前綠置2020/21、居屋2022試賣過
今年6月決定恆常化
過到壓測真係買私樓好過,novoland呢啲,屋苑有shuttle,本身係大型屋苑
附近有公屋配套,都係萬鬆
即係都係跟波揀?
i see 咁又可以抽下了 參與遊戲
今期居屋遇上依個市真係好尷尬
開價無減少少, 重要長樓花
Novo Land邊度有shuttle
都係狗衝架啦平4成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞