一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
但我銀行有間公司入數紀錄
擔心佢會查到
明白不過 綠長同白長如果抽中個機會優勢係一樣,就點都博白長, 後面間公屋就等房署決定, 白長只不過係我無得落名, 係咪正確?
咁咪照報囉
到你揀樓前審查,都係睇最新嗰份工
你可以慳返$270
yes 不過你要確保佢地tu正常做到按揭先
如果唔係就
同埋綠長可以住到收樓為止 白長要即時除名 如果要你搬你要諗定呢兩年成家住邊
咁加佢地做成員 可以參與家有長者計劃嗎?
白長即時除名,但可以keep公屋
綠長就收樓還公屋

完全唔同情況
公屋有戶籍,綠長你都可以做業主
唔好ff 元朗/安達臣先有位留俾單身狗
啟德白單?
點解你唔拎270蚊去買6合彩?
偉大嘅夢想家
好奇一問 用綠表買二手居屋 即係居屋第二市場計劃 係咪一定做唔到9成/9成半按 因為樓齡問題?
唔可以 佢買過一次已經當用左優惠
長者一定要個老人家做業主之一
家有長者個長者一定要做業主,如果買過居屋就DQ
你自己都答左 視乎樓齡新個d咪做到925
我細佬住私樓,一早無名,所以可以搬過去, 我兩老無借過錢,又無信用卡,係咪唔洗過壓測?
我擔心佢要求我前公司簽返份薪金證明書
始終我返左幾日 約又無簽 人地彩我都有味
你細佬咁好人肯收留佢地
唔洗壓測
哦~因為我想keep 住公屋, 裝左修住耐d , 條數抵d, 綠長要 1, 2年後還返比房署, 同埋綠長好似反而揀樓排第一,係強拆先, 咁我覺得反而白長有優勢
半新做到9成按,25年
佢單身, 仲有間房所以ok 既, 不過返去同父母傾下先,要有共識先
冇薪金證明書可以比稅單,銀行記錄
做幾日散工呢啲細數,如實報就得
諗得太複雜,出古怪招反而會出事
一住就2-3年起跳你confirm細佬真係ok先俾我就死都唔肯
明白,所以都係開個大會先,再決定,可能到時煩得濟直接綠長,不過 白綠比例 6比 4, 好似白會有優勢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞