一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
既然講到咁白,佢隨時婚後/有小朋友之後都唔會比錢,或者轉頭就移民(好彩嘅會擺低十萬八萬),結果都係自己一個供

如果係我,會抽白單、白居二,買個平平地嘅單位,父母過嚟幫我煮飯睇屋,夜咗或者打風落雨都有個舒服環境休息就夠喇

有錢都留返比佢哋日後醫療、護理需要,好過夾硬買個大單位,迫佢哋做業主,搞到佢哋冇咗本身嘅福利
未知申請人數,但應該有70%以上
其實真係好撚煩 揀樓次序綠長唔計安置已經排第一
仲要問埋乜柒有無有無 用屎眼諗都知大機會啦
上年白核無長者都仲有粉嶺兩房
問問問 用下個腦計數先啦
上年白核係安達臣兩房

其實申請人數未有,又未攪珠,我完全諗唔明幾多%揀到乜嘢樓有咩關係
唔通話50%會入表,5%就唔入? (白單除外)
就連今期影響綠表嘅租置單位數目都未出

有班人又好鍾意拎上年甚至幾年前數據嚟比較 / 參考,但又唔會比較埋現時同以前嘅經濟環境

2022到而家,賣咗9千個居屋,4千幾個綠置居,呢啲都會嚴重影響上期同今期嘅參考價值

仲有N個私樓,N個青年宿舍,N個過渡性房屋,都唔講移民或者去大灣區租樓,香港返工嘅人喇

入息 / 資產上限減咗又有冇考慮埋?今期除咗啟德同重售單位,全部都係缺點多過優點,又有冇諗過?

綠表今期改制,仲有冇咁多人玩一開二呢?
而之前玩一開二買完第一間,今期就會用綠表再抽,又有冇計埋?

如果可以將所有數據客觀分析哂嘅,唔會喺居屋PO出現啦
我朋友 fg 月入35k 無乜儲蓄
佢同兩老住緊兩房公屋
如果去抽啟德兩房會否不智?呎數計隨時仲細咗
真心建議準備申請嘅各位,認真睇一次申請須知 / 常見問題

問清楚家人有冇物業,綠表嘅睇多兩次10月新制
白表就準備定簿仔 / 網上理財 / 股票戶口
唔好抽中咗又嗌救命乜都冇準備,「冇諗過咁後都有得揀」

長者隊就諗下點解政府會將3成單位比長者優先,有著數就一定有付出
計下個代價自己係咪承受到先
叫你朋友自己諗,或者比條LINK叫佢上嚟爬文

買樓嘅嘢外人唔好比咁多意見,賺錢又唔會分比你,最多請你食餐飯,衰咗就怨你一世

佢太煩嘅就叫佢睇下常見問題#10
首期裝修邊個出, 得佢1個供?咁基本上儲唔到錢,番工就係供樓,頭段日子好難捱
所以咪話問問問咁撚多
個二百幾蚊抽完咪知有無囉
水晶球咩當連登
買樓都算係人生大事,揹筆25/30年長債上身
自己都負下責任睇下,睇唔明先再問啊大佬
一個人供啟德兩房
我驚佢個單位變下期重售
得個35k租啟德私樓都吃力,仲話供
你估居屋真係平好多咩
不過又咁講可以fg35k既
最多預頭幾年辛苦啲
之後人工好快加到
fg35k即係做老師/護士過多兩年輕鬆供
住得公屋
兩老應該都無咩錢唔會有份危疾,你仲要諗下供供下樓
其中一個有咩急事要洗錢點算
仲有結婚唔通同屋企人住?
就算另一半幾易相處
當你有衝突你又幫邊個?
諗清楚都ok咪去馬
危疾唔係咁樣用過左60都係等睇公立架啦
結唔結婚呢樣野就人人唔同無得講
咁多野要考慮咁咩樓都唔洗買tim淨係靠自己咪算
公院你估真係好平咩
結唔結婚我無話一定,係叫佢諗完ok就去馬
買樓都唔考慮多d,咁成世人唔洗用腦鳩衝好無?
有比例….啟德果批中左真係爽
十年後一定有減息周期
最少執幾球
有冇方法叫人哋唔好抽衣到
係咪賺到幾球我唔知,但啟翔第一個賣出嘅兩房單位撻咗
另外有幾個兩房都係,7月18又撻咗個喇

今次啟悅仲要綁5年,要有本錢先會賺到錢
抽中啟德都唔狗衝就真係傻仔了供唔起另計
但其他野基本上我覺得唔係考慮範圍
你睇下上年幾多撻訂
每年都有d不自量力ge柒頭以為頂一頂就過到
如果買衣到都仆街….其他可以落地獄
其他私樓又惨
成個規劃都唔同晒
好撚癲
個d係按揭問題而唔係供唔掂既問題多
是但啦,照你咁講乜鳩都衝
反正又唔係我出事
唔係囉 屯門元朗個d我就唔會衝
我唔覺得值得用公屋換
有長者既話我淨係會衝樓王
不過都係個句 要供得掂先衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞