一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
同你目標一樣
你第日會另外買樓 咁點解要聯名户主多鳩餘呢?
遺產法你係仔一定拎得翻
驚咪立多張平安紙囉
住緊政府老人院?如果買左居屋就會無左資助wor等老豆死左先抽都未遲
你做住戶唔做業主咪得...到時再除名買樓
你老母做申請人+業主,老豆做關鍵成員,你做家庭成員

不過我會自己抽白單/白居二/首置,冇諗住同佢哋住,就唔搞兩老喇
想請教一下
兩公婆, 老婆結婚之前直到而家都係處於破產期
會唔會影響抽白表家庭或者按揭?
定係業主名同搵銀行做按揭完全唔落女方名就無問題
院舍券, 所以可以軟著陸問題不大
啱喎
老妻少夫仲要搵個破產嘅,港男慘到咁?

老婆破產,老公買樓呢個問題都幾複雜,不如巴打問下銀行再上嚟分享
邊有你咁著數 走完數破產又轉個頭比你買樓
唔係搞佢哋
我嘅初心係有個舒適啲嘅地方畀佢養老, keep住empower佢生活自理, 有需要就請工人請看護, 盡量唔使佢入老人院
呢點同我堅持自己結婚生仔就搬出嚟住係無衝突嘅
但要做到呢啲, 又養小朋友, 就未必揹得起多一層私人樓畀佢養老揹得起我都想呀
好唔想佢一世屈喺公屋
唔係我走數呀巴打 結婚前佢岩岩破產
黎緊供都係我一個人供
所以想問下影唔影響申請同按揭
唔係都係社署資助既野黎?
共同支付原則, 喺我人工上緊嘅期間, 資助會慢慢減少
直接用公屋去買間房協或康和式
裝修嗰陣整埋長者、無障礙設施、扶手之類
長者房放護理床,氣管唔好嘅就留埋位放製氧機

而家去睇樓,老人家喺新居住得安樂又舒適,可能仲快過今期居屋攪珠
唔洗諗做到按揭 定係 唔洗諗...可以做到按揭
破產令解除之前絕對申請唔到按揭

白表家庭老公申請人單名業主咪解決囉
用白表家庭抽, 業主名同按揭淨係用男方既話, 男方都會批唔到按揭?
如果公屋得媽媽 女兒兩個人
可唔可以凈係是旦用一個人名申請單人綠表的?
點會唔得唔洗聽佢9up 佢係咪都話做唔到
綠表一定全家都落名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞