一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
住得屯門 預咗出去邊都要一個鐘
睇你自己接唔接受到
最緊要佢想點樣,如果要求唔好,考慮現居附近嘅租置公屋,因為通常變哂老人邨,長者設施、活動都啱佢
*要求唔高
如果抽到屯門我寧願買腳車返工算利申返地盤免費泊車
抽左6,7年新居屋
今年想試下白居二, 300萬左右有咩單位揀, 見天水圍屏欣苑都唔平
做唔到925嘅好多選擇
屏欣同凱樂都係因為近地鐵站?
另外想問下見白表要抽先買到白居二,咁綠表係咪都要抽?定綠表可以直接申請綠表資格證明書去揀樓?
綠表睇完樓之後,隨時可以去申請購買資格證明書,十日八日就有
不太了解白居二,有冇清可以介紹吓要注意啲咩?例如按揭,樓齡個啲,事關老母想我買番自己住緊嘅屋苑,但老母話自己落去地產舖睇,綠表價就得… 但我係白表喎…

利申:冇樓,搵得個二、三萬
窮令我可以接受一切
朗邊同安達臣交通仲劣,啟德會供得好辛苦
我個行d工主要都係油尖旺中環灣仔
唔係業主就得
31/7 開始接受申請,睇咗先唔明再問
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/wsm2023/tc/index.html
綠表要還公屋,白居二就係冇公屋嘅人,用綠表價錢嚟買二手居屋/公屋/景泰綠置居

每年4500個配額(單人10%)

按揭主要睇樓齡,半新樓可以做9成按揭,供25年,俗稱925,適合首期唔多或者過唔到壓測人士,所以賣家食水好深

廿年以上嗰啲按6成,細單位比例又少,所以要有足夠彈藥先可以玩

好似我呢啲單身嘅低收入人士,但又想有自己嘅物業,就會考慮埋租置公屋,比人賺兩球,買個40年嘅舊單位,勝在即買即住,過幾年補地價之後放租,自己補少少錢租新樓住
有屯馬線好輕鬆啦
座數多,放盤多,交通方便,附近配套齊
如果以你呢個玩法租新樓住對我就比較難,事關都年紀大,想買嚟養老… 但又唔太想住租置公屋… 自己住嘅屋苑都已經好大年紀,應該都只係做到六成按…

謝謝清嘅解說,我再諗諗
養老就慢慢抽白單啦,唔揀地區嘅,過幾年會易抽好多
租置公屋點睇樓?
唔睇,直接就買?
希望過幾年真係易抽啦!
白表家庭通常要第幾粒波先有機會揀下樓
咁抽唔到屯門呢?朗邊接唔接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞