一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我諗住買租置
租置你就算做唔到按揭都隨時夠full pay啦...
最貴先9x萬你都已經有80萬係手
白表申請須知18.4

都係嗰句,衝紅燈犯法,每日都有無數人做,拉唔到就好彩,捉到你嗰陣唔好問點解唔拉其他人,淨係罰你

知道後果而去做係個人選擇,以為冇事又衰咗叫柒
暫時最貴嗰個單位9x萬,你存款都夠啦
𡃁仔你係嚟搞事定推PO
想留錢裝修
出年先揀樓,呢段時間又儲到一筆
都唔理其他人係幾咁難受嘅,你得閒就去睇下啲單位仲好啦
16.1 唔係關於購買居屋第二市場咩?
Ok唔該你
將軍澳有幾個3百幾尺單位,開揚景觀
最貴都係6x萬,正到呢⋯
景林寶林都唔錯
第一個,子甩名,可唔可以等佢地百年歸老個陣 用遺產比返個仔女,假設個陣仔女唔係住公屋
我睇到係咁樣

16. 按揭貸款
16.1 買方須先行衡量個人經濟能力及確定本身獲得按揭資格後(如適用),方可辦理購樓手續。買 方簽妥買賣協議後,若需藉按揭貸款支付售價餘額,應前往名列於居屋銷售小組核准名單內 的銀行或財務機構(參與銀行或財務機構),以房委會指定的特惠條件申請按揭貸款;按揭 條款以有關參與銀行或財務機構的最終批准作實。參與銀行或財務機構已與房委會簽訂「按 揭保證契據」(註六),而按揭貸款的部分條件如下:
(a) 貸款額:最高為繳付定金後的售價餘額;
(b) 還款期限:最長為25年;及
(c) 利率(註七):年息最高為有關參與銀行或財務機構所定的最優惠貸款利率減半厘。 買方如向未與房委會簽訂「按揭保證契據」的銀行或財務機構申辦按揭貸款,有關按揭貸款 須事先獲得房屋署署長批准。為免辦理按揭安排有所延誤,買方須預留充足時間向房屋署申 請有關批准,並須繳付相關申請的行政費。有關按揭貸款的詳情,請直接聯絡相關銀行或財 務機構。
寶林啦
景林個法團....
自己上網search吓咩事
租置係驚對面係曱甴垃圾屋 exact7ly景林果次咪有單
可以,但要小心你供樓,日後層樓比咗其他人,或者大家分
傾掂數先呀,好易出事㗎
所以要提早部署,多啲去視察
不過今次好似可以睇咗先,但有啲白卡/問題要去多幾次先發現
景林個位置會好d 去商場 體育館圖書館泳池最近係佢
想問下 如果抽中簡先 係咪房署會通知你 定係要自己check 著搵返房署?
我睇錯左資料 唔該晒你
揀樓日前一星期左右房署會寄信,通常幾日後先收到,有時會有sms
同時間可以上網睇申請狀況,當然仲要加入各個群組,密切關注
超詳盡
不過有啲群組好多山埃/擾敵/同正常人諗法有出入,要小心

我主要睇整合嘅excel數據,其他會自己求證或者當笑料
我睇你就夠 乜都明
女朋友同啊哥聯名買左間公屋
咁我結婚後係咪已經買唔到居屋?定佢甩名2年就買得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞