試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (78) | 18/7通頂老直陪你放榜 | EA Exam真係驚 放榜篇 |

1001 回覆
25 Like 29 Dislike
成績好就happy ending, 成績差自己都唔想見人la
咁先係校花
咪單打
係出就一定出 可能只係得數字唔係片
片可能係電影版先出
唔通係校草咩
https://youtu.be/POoUlyP5_u4
試音片《二泊三日》【空耳】原唱:N9|試當真
7月11日
彩色 | 2023 | #空耳、# N9、#二泊三日 | 粵語 | 中文字幕 | 3’42 |

簡介: 看這條試音片,令不會說日語的你都能夠跟著唱《二泊三日》,以接近日語音的廣東話填成空耳版,或許帶出新意思。

(以下資訊源自維基百科)

空耳 (日語:空耳/そらみみ)
又叫誤聽,是指刻意的將所聽到的詞句的發音,以另一個發音近似的詞句重寫內容(可以是同語言之間,亦可以是不同的語言之間),以達到惡搞或一語雙關的娛樂目的。透過諧音改寫,就感覺可以「幻聽」成自己理解的語言。空耳一詞源自日本的節目「空耳時間」,本意是「幻聽」的意思,之後詞彙直接沿用到華人圈。(以上資訊源自維基百科)

聲演: 潘宗孝 @ernest_pch 游學修 @neoyau19

試音素材:Crazy Stupid Love (2011)
又N9

係正嘅,不過打開ig 一街都係
JFFLIVE個到熱身緊 有阿慈
佢嗰組幾個痴線佬好好笑
發緊明星夢
睇住空耳版歌詞好似真係識唱咁
好L正式
其實今次DSE live係咪應該再做多啲宣傳?當年四台又影哂相又做哂預告,煲大嚟搞。
雖然個live目的係幫班考生打氣,但今次計落陣容仲勁過之前,其實再谷行啲有冇可能爆過四台?
硬谷嘅話會唔會似消費緊dse同班call in嘅考生而家個宣傳規模咪啱啱好
呢啲社會意義層面嘅嘢同四台商業嘢唔同
https://youtu.be/1ZCMOCHkYiw
之前有毛整咗譯音版
係,著重直播人數冇乜意思,節目都係為左幫應屆考生多啲
其實4台咪又係自身啲觀眾,因為4台先訂閱嘅都唔會係冇睇開4台嘅人

今次都係,街客冇睇開呢幾個台入咗嚟都唔會知呢班人做緊咩所以大家自己台宣傳已夠
上次四台係成堆坐埋一齊開勁好多喎,今次陣容勁d但打散曬實際上唔係好勁,是關唔會好多人睇足全場,都係揀組同岩自己時間睇
太平公主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞