試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (78) | 18/7通頂老直陪你放榜 | EA Exam真係驚 放榜篇 |

1001 回覆
25 Like 29 Dislike
許賢中文2 經濟3
咁可能可以睇吓嘉盈個細佬
同阿康一樣
我認同 但做到出嚟話有努力可以成功 永遠比 唔努力會失敗 有說服力好多 我相信好多考生都缺乏信心如果有人話比佢知佢地都做得到一定好好多 而家搞咁大龍鳳得個失敗例子覺得失望啫
算唔算印證咗我個講法根本阿豬阿狗都考到阿康個成績 定又覺得許賢考到好合理
許賢AL經濟拎C
十幾年前喎仲要而家吸收力又差啲大家而家起步2個月唔會差得遠
下季唔夠 80 win 就交牌啦
唔係話阿康唔努力,但係其他考生都努力架,同埋成唔成功係真係一個數字就講得到?
EA exam呢個系列得到咁多人關注其實就已經係成功左啦
而且阿康就算入唔到大學,咁都唔代表唔成功既,佢都講左自己已經係打算去讀Asso。
而家呢個年代,你要讀大學既真係太多方法,只要肯讀同屋企有錢基本一定讀到,主要係想唔想讀。
如果硬要套用你既邏輯,阿康今次既努力未夠升大學,但係都由原本要讀found dip升到可以讀Asso,叫慳左一年時間。咁點叫冇成果?最多叫成果唔夠大姐。
不過我覺得成果已經有,係唔知點解羅生你覺得三個月既努力一定要升到大學先叫成功姐。
唔知你憑咩對阿康咁高要求,想知羅生老母係咪日日逼你讀書入神科
根本從來無人講過讀大學與否呢樣嘢 一嚟都係講緊佢值唔值作為example教人面對 甚至克服dse 作為反例子去教育又適唔適合

結果論 失敗兼失望
你完美KO咗佢
佢個sir出份咩mock
點解會係電台先過試當真咁趣緻嘅喂
佢得人鍾意咁多人關照佢, 這些機會不是你的所以你都係收皮把啦
其實冇得忽略阿康仆街對臨場的影響
都真 根本正常讀足12年免費教學既學生
一科5**都無已經叫垃圾
冇背範文
攞2已經係最好結果
我諗你搞錯左幾樣野,相信冇乜人會以阿康對付DSE既態度做榜樣,而家我地咪知佢既努力唔足以入大學 (操得3個月)
而且上面都有唔少人講過,雖然阿康係主角,但係仲有其他人做正確榜樣,好似MMC同加莉,本來呢個系列個原旨就唔係幫阿康升大學,而係令大家對考試呢回事有個反思,未考既要幾時開始準備,考左既又回返頭去整理思緒同鼓勵考生,呢個系列激發到羅生係到高談闊論,EA exam系列呢個原旨又如何講得上唔成功?
同埋我相信呢度只有極少數人覺得失敗同失望,因為真係唔覺得呢個系列個目標係幫阿康入U,同埋對阿康冇任何不合理既期望

想講下關於呀康成績嘅披露
當然呀康係當事人,有權喺咩平台講自己幾多分都得
唔係話喺電台講唔好,分分鐘比起試當真YOUTUBE更加接觸多人,更加宣傳到添
但總係覺得差咁啲,呢樣本應係一件好重要、有睇開嘅觀眾都著緊嘅事,但依家經由DJ把口講出嚟就變得好輕描淡寫咁,失去咗應有嘅重量
(不過唔緊要啦,我覺得啫)
其實康個中英文底好少少上咗3其實係咪就入到大學
試當真fans真係好低質 同條撩交嗌既傻閪嘈足咁耐
attention hore: 唔好shift focus嚟我度
係嘅,不過中英咁易升上去佢就唔使溫到仆街
903個DJ無問過阿康爆人哋分數都幾仆街
條友格局好細 淨係掛住升幾多分入唔入到u
好彩唔係佢拍 唔係七集都係影住阿康溫書就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞