試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (78) | 18/7通頂老直陪你放榜 | EA Exam真係驚 放榜篇 |

1001 回覆
25 Like 29 Dislike
普通band2學校15分已經係全級排中間偏上少少
15 分係 6 科定 Best 5
佢得五科喳嘛
經濟地理
條友勁撚煩
日撚日喺fb group post埋D唔關事嘅嘢攞存在感
之前仲情緒勒索屌觀眾睇片唔subscribe,不過俾人屌到PK後靜靜雞del post

都唔係第一次柒
中英數通經地
223233好似係
咪撚玩
一般學生hea咗幾年邊會有阿康依家嘅動力同資源去谷
依家入唔到先最有教育意義
係喎 sor diu
地理5 lol
乜柒都話勁 可唔可以唔好咁無大志 唔想笑佢就要話勁考公開試唔考2根本人人都做到 係都要硬加之前點點點講到而家咁係幾撚勁
而家邊撚到有意義 有正常邏輯只會覺得佢個結果係合理 甚至難聽講係抵撚死 亦都唔會消除到普通學生對dse嘅恐懼 反而有個aim 15嘅人如果可以因為個節目變到每科多1分有20分就一定鼓舞到好多普通學生去努力

唔好再話個節目係拍嚟逼佢溫書 呢個只係表面原因 重點一定係以未來學生為主 唔令佢地對考試制度改觀根本無意思

都係果句 阿康做主角呢個分數 完全失敗 亦都教育唔到人啲咩
你都on 撚9,大乜撚野志,我係話佢咁樣讀econ 有3 算勁咋,econ 條curve 高撚到傻都有3 ,撚有話佢成個人好勁
佢咁讀係要肥佬先合理
理撚得佢點懶 無5唔好講個勁字
廢學生基本係3
普通學生基本係4
5及以上先叫勁

2 or以下 不值一提 去自我反省
咩叫對考試制度改觀?
康哥仔中學band2頭emi
best 5 13分仲要係2023年既DSE 老老豆豆可能佢自己間學校都包尾咁濟啦
3年無讀書都無可能咁低分 我寧願相信佢係3年無返過學
你地真係有接觸過啲卷應該文盲先會考U同1
上面班友唔知係大愛撚定真係無認知 3同4個range都闊到傻閪咁 佢地可能以為3係代表中中挺挺best 5無論13定15都係差到仆街
好奇羅生考成點
你好似講到考唔到全科5**都要去驗智商咁
大把人DSE考唔入大學啦,咁又點?
而家可以讀Asso,可以讀Hi Dip,成績再差都可以去讀found dip,屋企有錢嘅去外國讀又得,唔讀書直接出嚟做嘢又得,有需要將考試成績睇得咁大咩?
一個試嘅成績又真係咁大影響咩?
定係為屌而屌?我諗羅生應該心知肚明
我諗身為正常學生無可能目標係3322
有咁嘅資源back up 就算得2,3個月沖目標都一定要最少全4 做唔做到另一件事
Econ係上堂有聽書,有做功課
明concept唔洗操past paper都攞到3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞