日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
Keikyu園區
咁都有得聖巡
記得聖巡埋京都空中通路
不過四國的確幾需要新幹線嘅
大阪坐去熊本仲快過去松山
唔起新幹線,同其他地區經濟差距只會愈來愈大
之前去過,不過呢個應該唔係聖巡?定係你指佢捉鬼時喺上面望落嚟?
鬼捉人聖巡

最好去埋姬路
おい!待って!おいおいおいおいおい!
要係班通過唔停嘅新幹線上面影姬路城?
但起完都唔覺會快好多
最多咪比你直通新大阪
揸住marineliner既高松話唔定同佐賀同一個睇法
去埋備後落合訓返晚
佐賀反對亦因為本身無論經濟定觀光魅力都遠比長崎福岡低
興建完整新幹線除咗浪費資金外,更重要係反而會被長崎吸走經濟同遊客

而高松以四國當中城市化程度同松山接近,近年靠瀬戸内藝術祭亦吸引唔少西方遊客
同時高松/香川縣作為四國門關,應會成為四國新幹線重要轉車站,效果可能類似新鳥栖/熊本
對高松而言新幹線價值應該相當高
花月園前站改咗名
花月總持寺 個站改名改左n次
四國新幹線唔係南向直落高知咩?之後再起條橫向由高松去松山。

除非打算過橋後轉東去高松,如果唔係好似 bypass 咗高松。
睇錯咗呢篇評論,以為會開岡山~松山線
https://nordot.app/1034577404477325323?c=292898944601113697

但無論如何都會經香川縣,對縣政府嚟講都會得益掛,有經過丸龜市都應該足夠吸引遊客
当社の株主
東日本旅客鉄道株式会社
JR東日本グループ一覧(JR東日本ホームページ)
株式会社日立製作所
ANAホールディングス株式会社
https://www.tokyo-monorail.co.jp/company/profile.html

都算係子公司架啦
東日本揸住79%股份
高知最有需要新幹線

但南向直落高知有幾個問題
- 損害德島縣三好市利益: 阿波池田同觀光大戶大步危冇左特急
- 高知肯唔肯出錢起長大隧道好似四國自動車道咁直接打穿天險
- 得一個中核市 接近死角既地方點樣收支平衡?
買張pass係咁搭,搭到影到為止
已講明會直接cancel大步危果邊特急,而唔係只減少班次?
收支平衡應該唔可能只望改善交通後起碼容易啲吸引人投資例如中國人
而家高知出岡山都兩個半鐘太趕客
從來都冇講到咁詳細
只係睇番先例並行在來線就算冇3sect化都唔會留特急

收支平衡唔到既新幹線一定蝕得仲快過必殺徐行
難聽d講 連高松同松山T字咁做 做唔做到正數都係疑問
聽日落狗屎
本身想係富山落高山玩陣再落名古屋
富山除左頭班特急之後既班次cut哂
驚係高山玩完無車翻名古屋
落大雨去高山玩都冇癮行北陸本線番去好似穩陣啲
【富山⇒高山・名古屋方面】
・ひだ8号(富山駅~名古屋駅間)
・ひだ14号(富山駅~名古屋駅間)
・ひだ20号(富山駅~名古屋駅間)

但佢又無取消高山開去名古屋果堆特急
都係直接翻名古屋算,下次先再去高山
要check埋jr東海
高山去名古屋段係東海做
https://www.mbs.jp/news/kansainews/20230601/GE00050193.shtml
JR西日本『6月2日はほぼ全路線で運転見合わせの可能性』昼ごろから大雨の見込み

JR閪打定底, 聽日會派彩
岩岩睇完,高山出發既全部取消
今獲要係富山坐4個鐘翻名古屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞