日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
南武支線用 E127系V1編成 長野出場

https://twitter.com/View455189Mtjj/status/1663900684616630272
逆輸出
各位巴打,黎近月尾會去東京,行程會係飛成田
當中day 2去鐮倉,day 3去上野淺草,day 4去迪士尼,day 5去輕井澤,day 6成田走,想問下就住依個行程點買JR pass最好上網搵左好多資料,都有啲亂,唔該哂各位巴絲
1-3用IC
4-6 Tokyo Wide Pass
23區好似要搭4程先回本
反而包哂巴士一日卷好貴...
JR四国 会見で四国新幹線「岡山ルート」へ期待【徳島】

https://news.yahoo.co.jp/articles/1b86ca0146a5bef372f1e5e16d629b651645badc

德島都同意用岡山段瀨戶橋起新幹線,淡路段正式收皮
想問Klook買pass會有咩問題
全國pass最好直接上官網買?
會無啦啦cut單
最好官網買
十字型路線睇到都覺得麻煩
咁呢類車既動力真係來自柴油引擎呀嘛
火車既動力除咗蒸氣/電力外就係柴油
只係佢唔係用部大大舊車頭去拖無動力既車廂
而係塞喺車底

同埋初期既振子裝置嗰隻搖搖下真係會令人好唔舒服
キハ187有坐過不過已無咩印象
除左智頭外最有感就係キハ283 同埋 キハ85
Japan Railway嘛
我係廣島都見過一次,望住個客衝門然後架車Delay,個時間夠我由衝門嗰卡行去車頭慢慢影完相再望住架車慢慢開走,衝一衝門搞咗幾分鐘
首先德島本身係唯一一縣冇電化路線
二來明石大橋唔可能加設路軌
以果個坡度根本去唔到三宮
雖然鳴門大橋留左位但淡路島本來就冇鐵道

跨海隧道去和歌山
唔理有冇錢 參照青函個工期就知起完都三十年後
而和歌山又冇必要陪你玩新幹線
起多1km就蝕多1km
平平地簡簡單單算
Tokyo Monorail 係 JR 東日本不可分割嘅一部分
係,搵座位頭頂紅燈嘅坐,之後有車掌搵你尋仇,你攞張宇宙通行證出嚟,佢就會問你去邊,再將你頭頂盞燈轉綠色直至落車。
唔好出閘,搭返轉頭就得
(雖然係不正乘車)
❶Klook 會無端端取消訂單退款。當然真係取消訂單咪落地即場車站買 pass,補救到嘅。
❷除 JR 東日本外嘅 pass,經 Klook 買嘅 pass 都係要落地後先可以預約指定席。
❸兌換有時間地點限制,亦可能要先去 Klook 櫃位兌換張車飛兌換券再去車站兌換車飛。麻煩。

所以一律建議官網買。當然 Klook 好處係平啲,留返你自己考慮。

最重要考慮因素係:你有冇繁忙時間、繁忙路段,或者熱門列車搭?因為要落地先兌指定席,可能畀人 book 晒。
在來線高松至多度津附近嘅路線方向已經夠亂

西園寺聖地巡遊
首都圈終於要食其他地區d 二手貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞