日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
787 都係,上次搭にちりんシーガイア Green 搭到腰痛

lm
1. 你用apps對比下班次已經知道點搭快啲 轉少啲
2. 入到成田要補錢

去旅行途中完全唔洗搵路搭車? 搭車apps解決到90%以上關於車費同時間問題 除咗pass
都營淺草線的確有直通運轉班次去成田機場
最速達既エアポート快特係飛站車,唔係站站停,每個鐘得1班
車程同轉車搭Skyliner差唔多,但係就平好多
不過對鐵路轉乘唔熟悉既話好易出事

1. 你問得呢啲問題姐係唔熟日本交通,唔好搞咁多野喇
疊埋心水去上野/日暮里轉Skyliner,班次多又唔會搭錯車
你到時Miss左エアポート快特搞到架機飛走左仲唔著數

2. 唔得,Tokyo Subway Ticket 只限用係都營地鐵同Tokyo Metro範圍
就算搭同一架唔停站列車,過左地鐵範圍就要補錢
同港鐵都會票一樣,搭同一列車過左站就唔包
又唔講你搭咩車
睇到你個post一時反應唔到所以1999

我係用岡山廣島山口果張pass
高松>岡山>廣島>小倉>博多

照咁睇應該除左高松去岡山之外
其他全部都要book行李位
多謝師兄回覆
因為我見我個站exactly 個時間有車去成田 我check咗幾個網同時刻表
如果去skyliner 我轉車比較麻煩(聽朝應該都落狗屎)

我會再諗諗
LM
本身我怕你唔識分架車停乜野站
但如果你係咁方便既話就冇乜所謂,參考下我個遊記

[窮遊豪食逍遙遊]用8日暢遊關東 (東京‧河口湖‧日光‧湘南)
https://lih.kg/zpikBuX
#590 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
買唔到回程阿蘇返熊本 指定席
係咪仲有自由席可以坐

以為填完form counter 會幫我換晒d 指定席
原來拎完pass 要自己係機揀

LM

新 post 留名,話咁快又新 post
一般嚟講普通列車係無指定席呢樣野的的
特急先有

OK THANKS
見佢份PDF, KIX果度有粒紅點,以為包埋
JR的確係去到KIX
但唔係去難波
你Google下關空快速同Haruka

你去kix係純粹接機?
買全國pass唔會仲搭飛機卦
求解 感覺🥺🥺
1. 你用apps對比下班次已經知道點搭快啲 轉少啲
2. 入到成田要補錢

去旅行途中完全唔洗搵路搭車? 搭車apps解決到90%以上關於車費同時間問題 除咗pass
成田要補錢㗎
想問下關於九州橫斷特急
1. 見到得2両,預計會搭幾次,使唔使每一次都指定席預約定?
2. 會搭曬全程3個半鐘, 有冇師兄搭過感覺如何,chok唔chok之類(上次搭スーパーはくと去鳥取嘔左幾次好唔舒服,有冇人有同感)
上咗車啦 多謝你
1. 得1卡指定席1卡自由席,班次又少,穩陣起見點都劃埋指定席
2. 如果スーパーはくと有振子穩定都嘔,搭呢架野你都應該嘔得仲勁,九州啲特急都幾chok
而家換緊,有時會有885系行

不過同豪斯登堡一齊行既班次就唔洗諗885系

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞