日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
可能覺得JR Pass搭到嘅就係JR
好似綠van 咁 下下都係俾油
我有條關於東京JR既問題好奇想問下

其實上野東京線同埋湘南新宿線係唔係獨立既線路(i.e. 好似山手線咁有獨立路軌)?定係純粹將宇都宮線、常磐線、東海道線之類既線路搵啲班次去直通,然後改個新名俾佢?

仲有上野東京線同京濱東北線又有咩分別?睇完wiki都唔係好明
Google map 有時叫我坐京濱東北線,有時又叫我坐上野東京線,但我見佢哋路線完全一樣
京濱東北慢到嘔
叫得乜乜ライン一定係品牌/服務名稱
唔係鐵路設施嘅名
你當係特急Azusa / 特急NEX / 特急湘南咁🤔
第一次坐感覺好似搭巴士咁唔似搭火車,仲要好大浸柴油味
上野東京線同湘南新宿線有部分路段係獨立線路,不過為左提升效率減少乘客轉車,就直通運轉其他既有路線

上野東京線同京濱東北線有段路係重疊,主要分別就係前者少站好多,所以夾啱時間搭既話車程快好多
上野東京線同湘南新宿線係一個由多條路線組合而成嘅系統,無一條路軌真係叫上野東京/湘南新宿線

「定係純粹將宇都宮線、常磐線、東海道線之類既線路搵啲班次去直通,然後改個新名俾佢」
你咁理解都啱嘅

上野東京線同京濱東北線有一部份路段會並行,上野東京線系統會停少d站
但如果去沿線d細站都係要靠京濱東北線
全國green car pass搭湘南新宿線嗰啲普通車嘅green car係咪都係直接上車搵位坐就得?
係,頭頂係紅燈就得
多謝解答
想問下買jr pass 填個人資料,佢個順序係名,中間名,姓,用陳大文為例,係咪要咁填?
名:Tai
中間名:Man
姓:Chan
救指導
其實山手線本身
都係東北本線同東海道線組合而成

即係山手線係服務名稱
東北本線同東海道線先係鐵路設施名稱

去到近代先區分返ライン同線
大把人覺得日本嘅鐵路就係JR
後者

呢兩條雖然完全平行
但係唔同路軌 站數都差好遠
做到緩急接續嘅效果
下年開業嗰間ハピラインふくい
姓 Chan
名 TaiMan
唔該
真正山手線得品川到田端
唔係環狀
去入一次里數就知道邊條線打邊條線
https://youtu.be/XiMxNKal-dM

有冇人買過都區內pass?好似好抵玩咁
同埋啲車站印章好靚 黎緊去東京都諗住留半日去扱下印仔
小心搭出界
東鐵綫 = 九廣鐵路英段 + 落馬洲支綫 + 馬場支綫 + 沙中綫二期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞