日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
以前東日本架D51 498 都係咁?
冇轉向台就係咁
想請問 jr pass 加價 係咪唔可以買定3個月後用
有冇依方面既消息
未有,7 月可以去 klook kkday 研究下。如果有日本旅遊公司 agent 可能更新條款快啲
我去嘅時候冇買
雖然有frd提我一定要買 但我睇唔到意義何在同有咩記念價值
去一轉西班牙發現人哋嘅軌距可變列車已經發展成熟,軌距可變高鐵行咗十幾年
究竟點解日本仔唔試下向CAF/Talgo引入技術而要堅持自煮燃發,最後得個吉呢?
純粹面子問題

Renfe Serie 121 (CAF)

Renfe Serie 130 (Talgo)

唔quote五毛不過認真答下:
1435-1067同1668-1435 比,中間容納機件空間細好多,同埋新幹線比起歐洲系統要求嘅軸重更輕,300km/h比250km/h對損耗嘅要求都高唔少,所以整體技術難度更大
有道理. 唔知JR做R&D時有冇參考過人哋技術呢
參考完都搞唔掂就真係冇辦法
A220 有冇可能
想問下skyliner係咪無得去到成田counter先買佢個優惠票

因為凌晨機land, 第一站去淺草,但幾點先入到境出到門口又唔肯定
諗緊可唔可以落咗機去到車站位先再睇情況執生想搭邊架就邊架
凌晨機land成田 ?____?
如果佢要turboprop就難喇
去淺草就access特急一程過啦
篇嘢都有講要諗埋用乜填返MRJ個氹
A220有機會嘅
第一班停青砥都1033/1036
skyliner算吧啦
sky access下話
因為全家人拖埋個喼搭access好似會好狼狽
巴士坐去東京站 ,行李放 locker ,然後日間活動 最好
我覺得轉車仲狼狽
仲有skyliner頭班7點幾仲要唔停青砥
要出到上野轉車
轉車仲狼狽
Access 如果搭中京急車,頭尾有卡位坐得舒服啲
https://www3.nhk.or.jp/news/html/20230609/k10014094461000.html

山陽新幹線 人身事故で5時間余運転見合わせ 車両の画像公開

無講有冇人死?
一直都有
CX524 HKG0120 - 0645NRT
去到上野搭的士啦
撞到個咀飛出街點樣唔死
分分條屍連車咀唔知飛左去邊個田舍到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞