日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
會留東北成個月,但係行程規劃上逆向左(沿東北新幹線一路向北,離開有你的季節直到青森)再沿日本海南下,最後先到新潟県
心很累
睇左成兩個禮拜都係冇消息,但手上有Pass,住遠啲算
上次喺青森坐終電上函館
關西廣域鐵路周遊券包哂高松去大阪喎
咁你咪可以day1-2用mini pass
各位巴絲打想向你地請教

小弟係第一次同fd旅行
黎緊9月打算同個fd兩丁友去大阪玩
去7日 地點大概有大阪、奈良同京都
主要都係喺大阪玩 奈良京都應該就即日來回果種

行程大概:
第一/二日
落機 -> 去酒店check in -> 大阪
第三日
大阪 -> 奈良 -> 大阪
第三日
全日大阪
第四日
大阪 -> 京都 -> 大阪
第五/六日
全日大阪
第七日
準備離開/執行李/酒店check out ->機場

落機我諗住搭南海本線到難波
跟住可能搭地下鐵到酒店

大阪我諗住主要去d附近有JR線既
eg. 環球影城, 空庭溫泉等等
但有時我又想去下心齋橋(或其他地下鐵站的附近)
至於奈良/京都
奈良我就諗住搭近鐵去 京都我就諗住搭京阪本線去
貪佢同d景點夠近

問題:
1. 落機果陣我係咪應該先買張ICOCA卡搭南海本線先?
JR感覺上要兜好耐先到大阪 定係有其他更好選擇?
2. 如果根據行程,我係咪只需要JR pass, 大阪周遊券?
3. ICOCA係咪都可以用喺大阪地下鐵/近鐵奈線線/京阪本線果d

有勞全能既連登仔解答
粟林公園有幾遠
250yen點都夠片道

丸龜... 開passpart坐特急
當你在島上起身... 去完丸龜城應該4點鐘左右
時間唔會話太唔夠用, 摸黑入大阪啦
我相信你所講嘅大阪係講緊大阪站?
要知你大阪酒店位置同每日詳細行程先知你交通點搭
全部都可能諗住既話好難知買唔買Pass
ICOCA所有鐵都搭得
裝修到10月
記憶中無咁快
不過下次再去再睇
酒店方面我要再問問個fd點
我自己就諗住住Lutheran Hotel
貪佢近大阪城 附近有個[谷町四丁目]站 行出少少又有個JR森之宮
但去果下可能就要喺[南海難波]落 -> 行過去轉御堂筋線 -> 再轉中央線
又或者直接d搭JR去森之宮站咁 唔知點搭先叫做ok

行程方面
第一日去到唔想太chur所以應該
環球影城->空庭溫泉-> 通天閣(有時間先去)
第二日
大阪城->天滿宮->去梅田睇下夜景/搭下摩天輪咁樣
第三日
奈良近鐵站落->去下博物館呀撚下鹿咁->東大寺->商業街行下->大阪
第四日
心齋橋->美國村->道頓掘->難波神社->(時間充裕的話)日本橋 主要都係行下街
第五日
京都三條站落-> 未有太多諗法主要行廟/神社果d -> 大阪
第六日
天神橋筋商店街-> 睇下有咩地方正去多次咁
第七日
準備走 -> 臨空城買下手信? -> 機場走人

大概咁
btw我唔知咁既行程算太疏定太密 完全唔知時間分配
我覺得太多大阪行街 留多日俾京都好過
唔明你點解要諗到咁複雜
如果唔想煩交通就直接住係搭1程車就到機場既地方
例如梅田,難波,天王寺等等
雖然酒店貴啲但轉地鐵既車費同時間都係番度
又未必個個出口有電梯,行李攞死你

Day1除非環球影城天黑前走,否則冇可能去埋空庭同通天閣
Day5我睇你剩係去到清水寺同河原町嗰邊
想問下有無人去過気仙沼/奇跡の一本松
上網見唔係太多資訊 有野想請教
睇Google map 棵樹唔見左
係咪已經砍左?
n年前去過
一之關坐Pokémon train去氣仙沼轉brt
有去過氣仙沼
但無去一本松
我最近見到網上話棵樹仲喺度,好似係拉直左棵樹
我想問有無留宿定係即日來回一關?因為我唔諗住揸車
自駕?
搭BRT
係行上安波山展望台有啲chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞