日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
琴日係河口湖搭巴士出番東京搭左5個鐘
塞車塞到傻
上次返香港拖住行李jr上野站轉skyliner, 不斷上上落落仲要比同行人屌
要轉車應該喺日暮里轉
北陸拱形Pass或者全國Pass,全國Pass加價後北陸拱形存在意義高咗
呢個正嘢嚟
有齊出返到達時間, 邊個月台上車, 仲教埋點樣轉
Day1去松本訓好啲
搭大糸線可以去信濃大町寄行李,同日去富山攞番

我當年揸全國Pass玩,始終跨JR區好少Pass啱用
呢3日車費已經超過半張7日普通車用Pass既價錢
佢呢個行程張Pass應該回唔到本
佢唔係寄換領券俾你?
係klook買咗山陽山陰pass, 點樣計開始使用第一日?
拎Pass嗰陣會問你
一直擔心係klook買嗰陣揀錯日子
近畿日本鉄道は15日から、夏休みの小学4~6年生を対象とした「きんてつ 駅のお仕事体験(1泊2日)」の参加者を募集する。改札業務や終業・始業点検に加え、列車の切り離し作業を間近で見学できる。仮眠4時間半、最低でも参加費4万円が必要となる

駅係員の指導を受けて、切符の受け取りや乗客への声掛けなど一日駅長として活動。駅ホームに停車中の特急列車に洗面用水を補充するため、線路でも作業する。

六田駅にある車庫で車両の切り離し作業を見学。終電を見送り、駅構内で異常の有無を確認する終業点検も担う。その後、無人駅の大和上市駅で午前0時~4時半まで仮眠を取ってから、始業点検を開始。正午ごろ、全ての「仕事」を終える。

要親子一齊先可以參加做一日駅員
訓得4.5小時個細路應該彩你都傻
所以富士回遊係唯一出路
未計今年仲未有立山黑部加購票
上山落山每樣交通工具各俾一次錢
非常唔化算
最抵都係呢張
不過要行高山本線比較慢

https://touristpass.jp/zh-tw/alpine/
長野入搭鐵都要先去松本再入信濃大町
搭巴士就8:15先有車9:25到信濃大町
https://www.alpen-route.com/tw/transport/baggage.html
收行李開7:40

但係信濃大町先係上山既開始
之後要轉幾次交通工具用唔少時間
未計真係參觀遊玩
而山頂雪之大谷收15:15
印象尾班車16:00之前就開
太遲上到去未必夠時間玩
呢d pass一定要跟足佢既路線先抵玩
即係一定係名古屋來回
週末喎,一係留多晚。中央道小仏隧道擴建只係較細作用,要等外環道、圈央道、東八道路呢啲起好似,新東名唔知啲公司會點改。
土日祝都只係多一班,唔係話好好...
其實去完大阪之後會返東京
用7日rail pass應該回到本
去程搭azusa去松本再轉大糸線上信濃大町
富山就北陸新幹線+雷鳥去大阪
返嚟就hikari
遲D加到5萬円七日喎
應該都係回唔到本
其實去完大阪之後會返東京
用7日rail pass應該回到本
去程搭azusa去松本再轉大糸線上信濃大町
富山就北陸新幹線+雷鳥去大阪
返嚟就hikari
遲D加到5萬円七日喎
應該都係回唔到本

記錯以為你話下年去
咁無嘢了
又講d唔講d
其實如果可以大阪走就唔洗嘥錢開pass
又慳返3個鐘

一係就直接係富山搭返去東京
為左燃燒套票為搭而搭係最最on9既
東京>松本>信濃大町
+
富山>東京
都係回唔到pass本
想問KKday換pass係唔係都係JR east travel center換,我見JR east offical site話係八點先收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞