日本鐵道消息及旅遊情報交流區(85)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
起迷你新幹線入函館,其實都好kick

函館一定會要求埋直落東京班次

當現有新函館北斗班次直接去札幌,去函館一係16卡車過青函隧道,一係多一倍班次過青函隧道

當然起迷你新幹線落去函館係好事 可以順便cut特急
青森武肺前一日都無9000人,點谷
特急北斗預咗會cut,應該得返札幌經室蘭本線去到長萬部
但新幹線唔到函館嘅話,原本北斗直達會變咗要轉2次車,仲衰過依家

函館去東京就點都kick
新函館北斗無錢起唔到U-turn 路軌,一定要喺車站轉方向
JR東又未諗到辦法合併列車速度快過320km/h 得嚟唔爆分貝
所以最合理係函館迷你新幹線只去小樽札幌
反正函館個市長話函館肯出錢函館到新函館北斗改做迷你新幹線

新函館北斗做合併/分拆其實都kick
因為北海道新幹線啲月台冇預到10卡以上
不過以依家嘅客量冇必要用17卡啦
單純咁諗 冇數據分析/支持

之後嘅最快級(如果仲係叫はやぶさ)停新青森之後直上札幌 唔停新函館北斗
然後慢一級嘅車先停新函館北斗再加迷你新幹線
再然後有啲剩係行盛岡/仙台-札幌/函館嘅個個停

咁樣分三種車其實work 唔work? 好似要chur 最快又有 要代替特急照顧每個站又有
9月
就係會搭釧路湿原号呀

ひたち好唔好坐? 諗緊仙台碌落去
指定席都舒服同埋少人坐
留意班次
其實はやぶさ盛岡以北嘅停站模式好random
只停盛岡,新青森同新函館北斗又有
盛岡到新函館北斗各停又有,全部都叫はやぶさ
呢段行260km/h,停多個站唔會慢太多
我估以後都會係咁樣mix
HITACHI唔駛GREEN都得,五粒鐘有d痛苦
函館市長係函館到新函館北斗之間加第三軌,行full size 新幹線,唔係行迷你新幹線。
因為呢段路無隧道易改好多,可以直接行full size 新幹線
營業系數代表要用幾多錢先賺到100yen
除非想刷在來線里數,否則建議坐新幹線好啲
1個半鐘 vs 4個半鐘,多咗嗰3個鐘都做到唔少嘢
佢話函館模式冇錯既,但有踏切同用目視訊號點都當在來線規格
同埋函館本線氣動車化有啲搞笑
已經有車同時應對到20同25kV,做咩要改
成本問題,同長崎本線一樣,與其要錢整新電車,點解唔用現成氣動車,反正性能都追得上電車
而家電車行函館站-新函館北斗應該得貨車頭 + 733系

新幹線都落咗去函館站,仲要乜嘢liner
弊,見到你地reply先知道我plan錯地方
原本以為踩單車稚內站北上就到,
依家望落最北嘅宗谷岬好似係單程38km,
淨係得巴士行到😰😰
單車都未必夠時間,
除非路況好又踩得快

我自己大圍踩到大尾篤都要兩個鐘
唯有希望部宗谷唔好delay
首先one handle都可以係必須雙手操作
不過你似係影緊E233我記得係右手操作
所以呢舊野就係個handle
唔係我影 我借咗人哋幅圖
呢抽 E235 嚟 上面有寫 不過兩抽都係左手操作 所以我先問右手舊嘢有咩用
東仔我完全唔熟
同埋要用標準新幹線起函館站-新函館北斗快得幾多呀
反而通左札幌之後加多啲班次搶內陸機market share 好過啦
就係慳咗轉車嗰10分鐘
只係連因鐵嗰段liner駁腳都話唔做佢仲有咩意欲同你玩三軌
地方出埋隻雞都唔知肯唔肯
真係冇用,只係俾揸開雙手操作嗰D擺隻手習慣返
原來係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞