Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
大家會唔會買啲帶綁住盒game
有冇介紹
咁快? 我見reward 係10月
如果你有BACK 埋POINT CITY / DEEP DIVE 可以一齊送埋
但我覺得個計分都幾繁瑣下
仲要每一塊center piece 可以有唔同計分方法
每一個回合又要計一次

但玩嘅過程係幾有趣
計分都ok, 最好砌完大家望望有冇砌錯
ching 玩幾人局
玩左一次4人only
招人星期日開lords of ragnarok
有同小朋友玩開boardgame ,有冇咩推薦係會要睇下字,啱7,8歲小朋友一邊玩一邊接觸下英文
tiny epic dungeon. 叫佢睇rulebook
我想係卡片有少少字,佢哋要睇下先知有咩用個種
要佢哋睇一大段英文佢哋會唔玩
Order overload cafe睇下英文menu
flamecraft 幾好,本身art 靚,動作卡本身有dd 字,另外特別舖頭又會有特別function 又要研究下上面寫咩
Stuffed Fables,細路80%鍾意玩
都有d item equipment 咭要抽,另外仲有d status,random事件咭等等
要辛苦你要講故仔,不過都可以當同佢講緊英文故仔書咁
Marvel united, 英文唔多易明 Q版模型, 可以同小朋友一齊打壞人或者你扮壞人俾佢地打
terraforming mars 其實多人係咪會玩得快啲
啱啱睇左Amazon依家勁平
最好買core+兩擴果個set,印象中同單買一盒core都係差幾十蚊左右
10個人玩牛頭王真係好random
買盒season1 core同xmen試下先
正路小朋友應該都鍾意哩類game 夠簡單又爽快

試咗隻新game
玩法好似TCG咁砌deck打deck
玩落真係有打比賽feel
但並唔多係完全運氣game
試過比人一張燒左半副deck
10月出第二集 我會即刻買
可以試下放前或者後(ie.有八個位可以放,咁就唔會無得放),不過就堅要計數。

example: 4人局,下一手:5, 17, 58, 62

5放第二行(左);17放第一行(左)跟食咗第一行既牌;58放第三行(左);66就放第二行(右)。

如果咁啱有兩個位可以放(相差一樣)咁出牌嗰個可以揀是旦一行。

應該會無咁random
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞