Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
而家果隻炒到上天
唔該曬,想問多一樣,個重玩性高唔高,例如兩個人獵條龍,個體驗係咪每次都差唔多?幾次落嚟會唔會好快悶?
Icebourne今日出左個monstrous pledge,3千幾
想問仲吓meh副board game size 係咪超級大

畀你參考下,fb人哋放二手既相
空間殺手
有冇人有MHW 可唔可以講下玩後感係點?
有咩優點缺點,例如down time長唔長 etc
本身係mh fans,但係未玩過video games 嘅bg 版
我見mhw出左普遍評價都幾好,所以有啲想back Icebourne
已試玩過,有少少感想:

2人玩應該岩岩好,除左多兩隻艾露貓可以加強操作感,兩人之間交互既downtime感覺唔會太長

之前試過一場4人,感覺同2人差幾遠,如果龍打人既位置有你,好多時候一輪落嚟,全程迴避已經冇晒耐力,只能夠原地回耐力,不斷loop…所以最後我哋都加左house rule去平衡返個遊玩體驗

不過睇咗iceborne介紹話耐力系統好似有改善耐力循環問題

P.S 建議back咗先,唔啱玩未放,孭住MH個朵,你唔貪心平手放應該都大把人收

都幾似打MH
iceborne回耐力好好多
回兩張face down card
好多時迴避都要用到2-3張卡做迴避

利申: 已back iceborne
有兩種玩法
1/ 鬥技大會 mode
2/ Campaign mode

鬥技大會同打機一樣 用preset嘅裝打龍 skip晒採集階段 淨係打龍 殺咗條龍就完game

而campaign mode就係要喺25日 (rules有定義到25日係點計) 內由起始任務1星 打到爆機 4星任
當中每出一個任務就計一日

出任務有兩個階段 (採集階段, 狩獵階段) 同埋有時間限制

任務時間 由time card 決定 time card 用晒 = 夠鐘
如果唔喺time card用盡時完成任務就會任務失敗 無任務獎勵拎

採集階段要用到本quest book會guide住你 話你知發生緊咩事
有唔同scenario去揀, 有啲似以前細個睇一啲書會叫你揀個選擇 然後跳去第幾頁嗰啲咁

無論你點選擇 點都會遇到條龍
然後就開始狩獵階段

咁狩獵階段就係獵殺條龍 個流程大概係
龍 turn -> 獵人turn -> discard time card -> 龍 turn
咁樣loop直到殺到條龍 /time card用盡為止
另外同打機一樣, 3貓就會任務失敗
喺campaign mode入面採集 殺龍 拎資源去整裝build up自己去打高階啲嘅龍

但係官方嗰張比你紀錄低拎咗啲咩資源 係好唔方便 同 白痴
有人係整咗啲web app去幫玩家記
聽落去幾吸引 同埋 都真係有bg feel 得嚟同有mh feel
唔該巴打咁detail講解 要back了
而家iceborne有網上試玩

試過要喺電腦先開到
ipad iphone係開唔到
如果你係MH粉,必入。
刷素材升級其實好有MH feel,但要注意一場大概都要預30-45分鐘左右,你唔會一日打得晒25日campaign,如果有鐵腳就冇問題

至於重玩性方面,我覺得Okay既,原因佢有大量隨機發生嘅event deck,令成個旅程每次體驗都唔太一樣(可以講係不可控,有luck draw成份)
正,我就係想要呢啲,我唔介意有luck draw成分,因為個人本身就係鍾意thematic bg向多啲
上一隻mhw 今次有得back 返
嚴格黎講係pre-order retail有bundle price
All in 都比KS版貴$600左右,但都比正式retail平三成
兩隻應該唔大分別? 雖然應該有得互換咁玩,但實際上應該ice Bourne 體驗會更好? 就好似game 入面咁 多啲feature咁
有冇師兄玩過刺客教條board game
暫時mhw 同 mhwIB 未有compatibility
佢地係計兩隻獨立遊戲

但係佢地係有諗過之後會點樣令兩隻compatible
I see,以為佢可以好似nemesis啲異形撈埋咁玩
Party game 命懸一線同腦洞量表 其實有咩分別?
腦洞量表有十八禁野,有要做動作既題目,同埋有啲題目係要根據對出題者認識嚟出題
如果成班人熟啲而且唔怕做動作會老尷就可以試下腦洞量表 否則就命懸一線
終於捱到6月拎marvel zombie
你起碼捱多一個月先
佢出左post話希望7月頭派到

我都等緊 隻吞星者企撚左係度好度
咁下個月先再入黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞