Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
有冇人夾錢美馬免運費我有US$7.52 card game想買
定係應該搵代購
睇你鐘唔鐘意合作打怪
幾好玩 有唔同技能可以升級同試吓
係多啲細rules 要check
我剩係入左base game 諗緊遲下入埋大個兩個expansion
巴打玩落覺得點
見BBG有8.1分
好睇你鍾唔鍾意玩RPG,唔鍾意就唔好浪費錢
龍/人物嘅招式幾有原作feel
例如錘仔可以蓄力加傷
片手有得舉盾

但係難度偏高
玩家得5個slot出卡攻擊/避招
出咗嘅卡會留係場直至比其他效果清走(每回合固定清一張)
但係條龍攻擊範圍大 傷害又係秒殺級
每turn都要出2~3張卡避招
搞到自己回合可以做嘅嘢好少
好考玩家resource mgmt
隻Earth到貨未
有無人訂咗英文版
比VFI strong hold 左
中文版好似仲快過英文?
屌我見到Amazon已經有得賣retail版
我late pledge 咗個lax rax,而家哂亞洲區,我件貨仲係影都無
ark nova 個expansion 好似可以pre order 了
ark nova 需要呢個expansion嗎?
我應該講得清楚D,如果你好愛呢隻game,咁呢個expansion 一定係must啦。
但以expansion 黎講,佢加既野令唔令到隻game變化多咗?
以卡卡頌/splendor黎講,佢個擴令隻game變化大好多,
160蚊黎講,值唔值呢?
邊度見到
淨係送北美
我base game 都冇玩過
你依個問題太主觀
因為個expansion所有info都release晒

https://hcy1.blogspot.com/2023/05/ark-nova-marine-worlds.html?m=1

可以睇下
玩下
Ark Nova好game黎
有諗住買呀
不過依排買得太多game
如果我無理解錯, 除咗佢嗰5張行動牌有新版幾特別之外, (好似係每個player可以5張揀2張新既行動牌黎用), 佢只係加咗D新牌. 而佢本身個base game已經夠多動物/任務牌, 感覺唔到加咗呢D牌會差好遠.
唔知係咪只係我, 我覺得佢有少少分拆上市之嫌
睇你鍾唔鍾意歐式桌遊
佢係做得好既歐式桌遊 which means自閉度唔低
如果玩開美式/互動類 又多過2人開game, 有心理準備幾個玩電話
有d想買rolling heights
我euro game幾中意玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞