Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
呢個版本不嬲有
即係係最舊嗰個版本?咁我有了,不過我記得冇本簿仔的
Nov 2024 即係好有機會2025年頭就收到
其實呢啲唔駛點睇字, 有無中文版都無乜所謂
呢隻Nine Tiles Extreme香港都有得預訂啦
同我收咗everdell 繁中果個巴打有嘢搵你
想問有冇一啲類似山中小屋嘅角色扮演rpg,最好機制簡單,主題唔恐怖?

(其實我都冇玩過山中小屋,會唔會好恐怖/靈異咁??
Betrayal at Baldur's Gate
Nemesis算唔算
屌咩 一隻bg可以有幾恐怖啊 咪玩啦大佬
都真
諗住睇下有冇其他theme,感謝大家推介
betrayal at Baldur's gate 淨係轉咗個theme好似幾好,nemesis就好似好複雜
研究咗一輪,原來呢類bgg叫thematic game,本體多數都幾貴吓,機制複雜,新手可能冇咁啱
如果想玩2-3個鐘體驗吓角色扮演,定係trpg會簡單啲?
Board game好少會以角色扮演作為元素 因為board game主要係由遊戲機制主導
好多game都只係因為佢既主題感強 玩家可以容易代入到遊戲裡面 因而可以有啲輕微程度既role play
就算係山中小屋 實際上你都係會被個劇本書同遊戲規則影響你既決定 角色扮演既成份比trpg明顯弱好多

我會建議你由三個方向入手
1)搵啲代入感強既輕game/party game 例如Red Dragon Inn, Sheriff of Nottingham, Cosmic Encounter, 有輕微既role play成份
2)搵啲敘事性質既game, 例如Mansion of Madness, Destinies, 代入感會重好多 但仍然係有個故事set死左你可以role play既上限
3)直接開trpg
我研究下呢幾隻先,感謝
唔知你心目中嘅rpg係咪呢類

Gloomhaven
角色可以儲exp升lv,學新技,儲錢買裝備
Jaws of the Lion 會平d同埋無咁大型,叫做入門version

Sleeping gods
響個超大地圖周圍行執item執武器解quest,角式可以升lv

RoboMon
明抄pocket Mon,周圍行解quest,打怪,執道具進化

呢幾隻同廠出嘅,較小朋友,但都可以研究下,都係有故事線推進
Mice and Mystics
Stuffed Fables
Aftermath
Familiar Tales

地城game:
Tiny Epic Dungeons
CoraQuest
The Ghost Betwixt
有花生
Aeon Trespass製作人指youtube channel Quackalope "勒索" 佢地話佢地玩完隻game唔鍾意,review已經拍左,但如果佢肯 sponsor,畀$7500佢地,可以重拍.之後Aeon Trespass作者公開左email. 內容開頭係Quackalope搵製作人R sponsor, 開左價,話5段片$7500. 製作人就話有d貴(下圖綠字),問返佢d片具體係點,有幾長之類,review有幾詳細之類.然後就到Quackalope回應,即係出事嗰part(藍字).佢地直接表明玩左50個鐘,唔鐘意隻game.如果合作既話就一係想製作人睇佢地gameplay,睇下佢地有冇玩錯,一係製作人直接上去佢channel.咁佢地就會del左拍好左既review(因為新片會更準確review隻game),唔係既話會照upload拍好既片

全部對話可以睇呢條link
https://boardgamewire.com/index.php/2023/05/21/exclusive-quackalopes-emails-to-aeon-trespass-odyssey-devs-offering-to-scrap-frustrating-experience-coverage-in-return-for-discounted-7500-sponsorship/
https://www.youtube.com/watch?v=ECr4TcRDKrc
https://www.youtube.com/watch?v=uNcXpNoTRe0
而家Quackalope已經upload左原本既review片.我冇詳細睇.不過我睇佢d片好多封面同標題都係clickbait. 一條封面就話masterpiece,一條封面就unplayable.
R sponsor應該好多都有
但你$7500 5條片會唔會太大咬

$1500 應該好多都樂意比你
個人睇法,佢地食相太難睇.你講到明唔鍾人地隻game仲想人地sponsor.好難唔理解成叫人畀錢買正評
另外睇返佢條片佢係講到worst game ever played,unplayable同唔recommend畀gamer. 唔通有製作人教你玩就會變返佳作咩.除非本身玩錯rules錯得好離譜啦. 可以想像到如果合作成功佢地會讚到天上有地下無. 而家見到呢段最honest既review更覺得paid review唔可信
無留意 Quackalope 係乜,一google 就見到佢比人話 blackmail

資訊爆炸既時代要搵清泉真係好難,肯做清泉既又未必肯拍,肯拍又必拍得好睇,好睇都未必reach 到你
Challengers評價都幾兩極 幾想買隻試下
Board game版auto battler
純運氣deck building game
唔好太大奇望 都算幾歡樂的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞