Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
係,三百幾蚊有d 貴,苦惱緊
可唔可以講多少少大陸個打法?
所以你預3 人以下去玩係可以入

1. 唔駛等齊4 隻腳去玩
2. 快上快落, 半個鐘就好快玩完
3. 唔駛諗咁多牌面組合
比你揀覺得呢副好玩定scout?
我覺得好似兩者分別不太,但scout 更易攜,同埋執牌更過癮,又便好多
我兩樣都有, 返而scout best player 係4 , 4個有得砌下牌, 5個就運氣大返啲啲, 睇起手抽成點

講便攜就scout 贏, 但scout 都要有計分chips 又唔係好隨便好似鋤dee 咁開到
scout 最平170 , 雀就3百頭

我覺得就睇你有幾多人玩, 回定腳玩定有新手玩, 去旅行玩定係公司人玩下呢
多謝巴打詳細解答,咁講法其實兩副都值得入手作為派對遊戲。

scout 三人玩又好易scout 完一局,五個人又無牌食。
我買咗D 計分輪盤for mark 分,方便好多
Scout 就可惜在得4呢個player count係best
其實5 個都玩得, 係3 個無乜防守機會
最基本嘅推倒糊(or又叫碰剛牌),唔要花唔要萬子,俾碰唔俾上(可以自己手有123,但唔可以手上有23上上家14),剛有錢收,一定要自摸食糊,唔駛做牌,食糊數碼決定收幾錢
打鬼就係四隻白板可以當成任意嘅牌
推倒糊優點係少左牌+唔駛做牌所以節奏快,但缺點係唔駛做牌無出沖所以唔需要記牌唔駛點用腦
打鬼就彌補返腦筋思考,同阿爸阿媽個d麻雀老手玩佢哋拎住一兩隻白板會hang機唔知自己係咪叫糊/叫幾飛
畫畫game來講神來一筆好好玩
巴打玩咗未?覺得邊隻好D?
未 啱啱收到
應該星期六先會開
cls
有planet x 之前有諗過lost species
但ks同retail無分別,所以我等多啲評語先
我都係一樣咁諗
見佢add on Planet X 仲貴過Amazon
諗住等下評語又或者再等多陣可能Amazon又平d
上hive買野話6月尾寄到依加咩update 都冇
副castle of burgundy無晒聲氣
仲有無人已經收到
有無on mars評價 有啲想試
搭火術落火星起野

VL大師D game的rule好碎
如果你有fd識玩 教你玩會好好多

如果你之前冇玩過重Game
再自己睇rule可能會一頭霧水
我睇完rule覺得無乜嘢
Btw 近期玩Kanban EV
玩過大師的Game就冇乜問題
如果唔係成日玩board game 一黎就哩隻會想死
玩完先知大師嘅好 所以諗緊追唔追多隻
唔好玩weather machine住
驚你幻想破滅
下隻就試下Vinhos 或者係Lisboa 啦
On mars 好鐘意佢個搭船位,中後期決定錯左走左班船影響極大
仲未收到
外國啲人都開始收貨
畫廊都好似ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞