Boardgame 桌遊討論區(7) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
一定推libertalia
月頭係808見到有現貨
muffin time
中文都可能就黎出, 十月essen 又會公佈expansion
我讀書個時同同學朋友玩dixit 其實係幾開心好笑
要諗d同某部分人有共同經歷/共鳴嘅題目,令到可以有人估中但又唔可以全部人都估中。分享估啱估錯嘅人嘅諗法都好好笑
聽聞出面speed dating 會玩呢隻game我反而覺得同唔熟嘅人好難玩

如果手上有現成1-100數字牌就ITO自己諗題目,同幾班唔同嘅fd試過都幾好效果
啱啱睇完
幾錢
啱啱重去咗訂佢個bundle
其實有興趣入las vegas,不過都想了解下party game嚟講算唔算好玩,因為未玩過
有少少策略 有push your luck成份 有互動性 都幾刺激既 值得入副
不過Party game來講詞語類既game會耐玩啲
我成日怕詞語類eg 9upper總會有啲人玩過就知某個詞彙係咩意思
截碼戰 傳情畫意 啲詞語 重複個機會少啲
9upper玩得太密真係會記得, 但最緊要諗樣唔記得就可以,知答案嘅人都要作個答案
都幾好玩 但預佢每個新人只會玩一次兩次
因為講骰運 無咩腦策

只要有一兩個搞事 就更好玩
想問下有冇game推薦下? 最好係合作game 比如“英雄止步”咁
複雜度低至高排列:
Marvel United, Gloomhaven: Jaws of the Lion, Spirit Island
仲有冇多少少介紹? 比如畫風可愛d/地下城風格/恐怖懸疑風格
Stuffed Fables, Descent, Arkham Horror: The Card Game, Unlock系列
arkham horro同eldritch horror比較既話 你會推薦邊款? 順便想聽下你既comment係點
想問有無around4-6人 合作 遊戲時間大概1~2個鐘左右 類似arkham horror/shadow over camelot推薦
pandemic legacy
即係要半合作game?
可以睇下Unfathomable
睇下你幾多個人玩
2-3個人Arkham Horror: The Card Game非常好玩
4-6個人就可以玩Eldtrich Horror
不過Arkham Horror: The Card Game價錢會貴啲,而且要砌deck,新手會麻煩啲,可以買副調查員起始組咁就可以唔洗砌直接玩
點解會用人數做分類既? 邊隻劇情深度多?
因為4個人開始Arkham Horror The Card Game會開始唔平衡 因為佢有好多野都係scale with玩家人數
劇情深度意思係咩Arkham Horror The Card Game劇情量係多好多既
呢隻1,2個鐘完到?我見好多人批評隻game太長,又勁多人2手放番出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞