[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
早排問4199 可以再等吓復活節?
電視部幾時肯出部32"食埋mon市場
我用左接近1個月27gp95r
除左佢真係貴過m32u同27吋外
真係無買錯到,色彩表現真係出色
係咪black friday價嚟?
好似係新年個期
想問下大家呢隻MPG321UR-QD 買唔買得過?見佢4k 144hz 32吋 ips
主要用途係 打機(3A大作)多
g3223q 4千幾抵玩d
但hdmi唔係全速
vg289q好
lg panel d色係幾吸引
我查過,其實同技嘉m32u都係同一塊fast ips
無後悔,當初仲考慮m28u,m32u
好明顯唔同
Mpg321ur-qd係友達量子點ahva-ips 唔算fast ips
M32u係群創fast ips panel
我lg 27uk600換asus pa32uc
我覺得前者d色好睇d
唔計hdr
上網睇好似賣緊6000左右 邊度可以睇到賣4千幾
dell online chat拎offer
lg色彩真係比較多
唔係吹捧
你見我之前都不停問m28u定係msi好
華碩d色成日調到怪怪地,dell以前就好
近年都無買佢,主力買samsung

除左佢27吋外同真係貴,係同類型4k電腦mon真係無對手
除非你上到oled
我覺得除左佢四邊容易漏光
ips痛病,無得解你去現場check都check唔到
現場熄晒燈先有可能睇到,再加上如果開hdr600更加睇到

其他真係lg真係好過技嘉同msi,asus果堆
始終一分錢一分貨

如果要oled,我會support你放到就放oled 42 c2
放唔到就lg 27 4k 144或者lg 4k

我一邊lg c2睇戲睇電影睇劇, 一邊27gp95r打fps,打機
其實呢隻mon除左背光少相差唔係太遠
27gp95r Black crush嚴唔嚴重?
拍埋c2到 暗位細節如何
買2部c2會唔會好d
想問一個technical問題
屋企有個dell U2722DE mon
但佢hdmi 只支援1.4
點先可以睇到2K netflix 畫質
睇中neo g7嘅spec因為佢va黑位比較好 用嚟玩吓ps5睇吓戲都唔錯 又有hdr 但係可惜曲面 始終想要平面
退而求其次 想問吓推唔推薦inzone m9, GP27U
睇hardware unboxed hdr方面都好似唔錯
Lg 27GP95R見呢度都推薦
大家會點排定係都係neo g7好啲
見到samsung今年會出一個4k嘅32比九超闊螢幕
真係好想買,但係佢今年個螢幕,會比起上年嗰個更加闊去到50幾吋, 真係好難有一個咁闊嘅位置可以放到呢個mon
neo g7=gp27u>m9>27gp95r

Neo g7 分區多+VA 對比度高 尺寸較大 光暈較少
但光度同色域較gp27u低 曲面有自爆風險 可視角低

Gp27u 光度高 色域廣 但分區較少+ips光暈較明顯

M9 spec相對普通 得96分區 黑色又黑唔晒但可以抵消部分光暈
靠sony調校都有唔錯嘅體驗

27gp95r LG IPS色水可能較通透 但冇FALD冇得同以上幾款打
其實只係兩隻32吋4k拍埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞