[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
部PG27UQ 呢排經常自動熄左(風扇都停埋)

已經試過清左風扇出面啲塵, 但都仲係有呢個問題, 其實係咪可能關個thermal paste事?

因為個芒已經買左好耐, 已經過左保, 想問可以拎去邊度整?
2個比較係咪mpg32好d
MPG321UR 原生10bit 量子點,但貴啲
早個禮拜問過姑媽
hea 答未有期

但重點都係冇mini led
2k 144hz
有無咩推介

暫時心水呢個
都係貪佢夠平
Gigabyte G27Q 27” 2K IPS 144Hz 1ms G-Sync Compatible Gaming Monitor (送Aorus M3 + AMP900)
我fd隻pg27uq都係咁
好彩佢仲有保

FALD發熱量高 可能真係快壞
冇保問下asus開你幾錢整
4K 144 32"真係好難買…要齊FALD/MiniLED + TypeC已經好難
唔好講咩KVM 滿血HDMI 2.1
想換走左隻PA32UC都唔得
執位換42c2/c3
我都係pa32uc換
pa32uc換mini led分別不大
只係光暈細少少
不過pa32uc black crush好嚴重
暗位冇細節
Inncn 27m2v vs m32u 點揀好?經常打機
想問下買MON 洗唔洗跟N卡A 卡?
即Free sync MON 用A 卡 ,G sync 用N 卡
FREE SYNC MON 平好多,但大多只支援A 卡
你地買MON 會唔會考慮?
一隻27吋一隻32吋你要幾大?
就咁2隻比就梗係上mini-LED
n卡理論上用到freesnyc mon
不過可能有問題 要靠用家反映
其實對我嚟講27吋或以上就得 Mini LED比起IPS同VA Panel優勢喺邊度?
1000nits, 超高對比度
睇demo嗰陣啲色好過IPS唔少
mini led只係背光燈
前面塊panel 仲係ips/va

好處係提升對比度
壞處係有光暈同背光延遲
我睇而家Mini LED好似得innocn Samsung acer asus 我睇前面啲師兄話係咪LG今年內都會出mini led 27吋?
LG冇進一步消息
唔知等到幾時

LG可能比較想推OLED
始終太多OLED panel庫存
但係啲人唔係話OLED panel 用得太耐好易燒Mon咩?
開始多人頂唔順lcd
願意承擔Oled燒印風險
同埋OLED都開始平啦
42吋mon有冇枱燈推
其實c2呢度多唔多人買水貨?
水貨平好多,但係oled本身好似偏向易壞, 風險又好似好高
42吋唔買會水 冇價錢優勢
55/65吋就好多人買水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞