[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
只要覺得有油畫化就需要
thx q,個暫時覺得有時睇netfilx都有D油畫化
反而睇電影用返劇院模式就無野
揀c2當然最好
睇你多唔多顯示靜態野
L2?
打錯c2
不過我唔係好睇得出
8bit+frc同native 10bit的差異
c2仲有樣野好
佢42吋但佢面版好似反應係最快
不過長期用佢打槍game肯定出問題
同樣都係lg,27gp95r佢個反應仲慢過950
佢有4個反應時間,個急速果個直情有鬼影唔用得

如果要考慮呢部27吋,要考慮下呢點
12bit同10bit其實都睇唔到太大分別

8bit同10bit就睇到好大分別
因為我之前用sony x85h
最快係240hz OLED
電視通常都係算法or設定問題

我以前用8bit+frc mon已經睇唔出斷層
覆返想買C2 42"嘅巴絲,問過咸片生活賣折實價$7580,冇任何嘢送,而家訂要到月尾先到貨
抵玩
42c3會過萬
就黎停產 快D入番幾部先
用完返唔到轉頭
c3好似都無咩特別,除左加光左
邊有停產
改左名叫c3
冇光到
只係升級處理器同算法
同埋ips同oled最大分別
係oled白都係純白色
va個白都ok,ips個白係有少少暗白
無計,痛病隻隻ips都係咁上下
黑我呢隻27gp95r係開hdr 100%漏光
oled純黑,黑唔發光
但我自己用oled都有少少技巧
1.個wallpaper轉動態,無就開住youtube用
2.個bar隱藏,個桌面全部都隱藏
待機時就熄機,咁就可以放心用
始終佢都係oled
有燒屏風險
特別長期睇固定唔郁既野100%燒屏
部機本身畫質上無咩分別
但粒u升級左之後
C3可以配隻LG SC9行WOW Orchestra合體做9.1.2
同埋LG SC9世上第一款三重向上發聲soundbar
仲要隻soundbar可以passthrough vrr allm 4k120hz
呢個係色溫/光譜問題

oled同lcd最大分別一定係調光等級
pixel level vs zone level
c2個色溫偏白 應該9xxk色溫偏冷色
電腦用既mon應該係6500k
如果同ig調色 電視同mon係一樣
出既色都係一樣
睇唔到分別,電腦睇就偏黃,我set自訂
最大分別真係個調光等級
c2 set 暖50 就係6500k
但我覺得好黃
之前都有諗過買呢部,但學你話齋反應時間係問題,結果都係買咗32吋27吋4K,又要144hz真係冇乜選擇
我岩岩試左2者都set冷色
接近一模一樣
即係證明電視同mon lg都係統一調色
咁色彩本身就有個標準係到
一般電腦mon都係6500k色溫
要set返冷色先match到部c2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞