[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
舊post資訊太舊 唔copy
多謝廿巴意見
咁我都考慮下C2
我見HKTV mall $7732
用埋smart card 5% 又平幾舊
頭OP:
C2 C2 C2
留名
好耐冇開了
樓主或者咁多巴絲打用42mon多數都當電視用?如果60cm距離用大過27嘅mon係咪會好辛苦?
呢家有冇咩平價4K 芒
好似日馬 隻dell 27" S2722QC 最抵
唔係
係42吋電視當mon用
60cm 用27吋最好 32吋偏大少少
諗左一排
最後都係入左lg 27吋隻oled 2k 240hz

本身諗住特登換張枱黎塞部lg c2
但諗深一層 我退後個人黎睇42” 4k
其實效果只係等於我貼住黎睇27" 4k
要用距離 去就個尺寸 其實本末倒置左

如果掉番轉我貼住黎42“ 4k,唔開全螢幕
咁實際上個顯示密度又唔係4k黎
但係我27“ 2k 可以貼住睇全螢幕既時候
其實實際使用既效果
唔會同我貼住睇42”差好遠

如是者 索性慳埋張枱 入左呢隻mon
暫時未適應到睇網頁 時光時暗既問題
HDR 狀態勉強夠光可以正常用
SDR 暗到痴線無辦法用
我個房已經係全遮光黑房狀態 都搞唔掂
遠睇大mon爽過近睇細mon
C2 sdr gamemode 60檔光度以下唔會時光時暗 60檔以上只係輕微
27 2k蝕埋算法+processor+glossy(睇個人)
點爽法 諗唔明
畫面大細係視覺上唔係一樣?
只係中間個距離闊左
我近視眼反而覺得愈遠愈難睇
未諗到點講
你去過imax戲院同普通戲院?
冇乜入戲院睇戲
理解唔到
誇張啲咁講,
你聞住部手機咁睇片, 同你行遠啲咁睇大screen(電影/電視機), 個舒適感同氛圍係2回事
不過你都買咗, 試下個feel先囉第時再換都得
想問多問你哋通常隔幾遠距離係覺得最舒適
80cm+
4k 32 144

M32U FI32U 定仲有冇推介
預6k 內
lg 隻27 4k 144 mini led 係咪真係會出
可能真係行內人先知
好多新Mon都係得個吹字
發佈完都可以偷偷地取消唔上市
Mac機用家
想要部用type c
120zh
27寸
2k
平時用途:工作,文書excel word,每日睇1個鐘AV🤤,平時極少打機 可能之後玩citi skyline 2

考慮緊LG部dualup。各位點睇
想買隻24或27寸電競mon,office用但都用黎打機對Hz數有要求,筆直3千內,有冇推介?
華碩隻2K oled 開價9千幾,真係信仰價
呢家真係諗唔明點解仲買2k
如果係買21:9 都還好.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞