[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
放棄4k?
1516中
宜家仲可以買到呢個價錢?
啱啱喺腦場3C見到7.7k
你講LG?
quote錯
想講neo g7
有一般評測
只係c2改名+新processor同算法
其實真係想請教各位畫面黨嘅巴打
啲人成講日開咗dlss個畫面就係假4k, 唔會接受

但係唔知係咪我眼殘, 冇開dlss同開咗dlss quality既 畫面其實我真係 睇唔到有咩好明顯嘅分別

各位睇開4k嘅巴打,會唔會真係可以一眼就睇得出有開同冇開嘅分別
DLSS畫質MODE 其實唔差
其他MODE真係blur
點解去腦場睇新出mon
成日覺得霧面mon黑色好似灰灰地,
都唔夠用緊多年既鏡面mon靚色
係neo G7好少少咁
係唔係霧面平常係咁?
LCD會咪霧面都會灰
因為對比度低
點解去腦場睇新出mon
成日覺得霧面mon黑色好似灰灰地,
都唔夠用緊多年既鏡面mon靚色
係neo G7好少少咁
係唔係霧面平常係咁?
LCD咪霧面都會灰
因為對比度低
OLED用霧面都唔會灰

我仲用緊LG 10年前既LG D2743P IPS鏡面
舊機D色無咁豐富,成日想換mon
但次次出到腦場成日覺得佢地黑色灰灰地啞色咁
想買類似用緊手提mon(副mon 4K OLED 13.3吋鏡面)
係唔係得C2選擇??咁用返27-32吋
想問下..C2係唔係ERGOTRON LX都已經夠力? 見佢有隻可以掛到2-4個MON..可唔可以上面C2下面27吋MON
想問下係咪係要只限mon模式set到0
ps5需唔需要?
電腦模式
我係左邊c2,右邊27gp95r
咁比較方便
除非你空間好撚大
但都唔會咁放
就係左右放唔到 見之前格離POST有相係上下咁放..所以先諗下..咁可能要放棄C2..或者用C2做單MON..
咁你單c2做mon算啦
用左c2基本上mon都少用左
除左打槍game,我始終個mon 42吋咁近打槍game會傷眼
同埋c2最盡可以12bit,mon最盡10bit
我個人覺得玩槍game 27吋係最fit嘅size
無錯
我用個15,20,24,27,32,40,42,55
我基本確定27係打槍game 既黃金比例
32吋都過大玩,40吋隻眼睇得耐會倦
係27吋最適合fps,55吋簡直打槍game係地獄
有d hdmi2.1 4k mon都開到12bit
不過唔支援Dolby vision就冇咩用

不過mon同tv 原生最多都係得10bit
我插display port
27gp95r最盡都係10bit
l2應該係10bit面版
想問下個清晰度係咪只限電腦模式set到0?
ps5就唔洗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞