[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
唔開hdr
開左會偏暗
唔開會光
我格深夠 唔覺c2圖像細膩度有下降
會偏暗?
我以前隻lg 27uk600 得400nits hdr都冇偏暗
我兩部都有,所以睇到個分別
所以我唔覺得27gp95r真係差
同一段片去睇,電腦mon都仲係清過電視
oled c2就可以去到12 bit,但會lag
我同時有24同32吋4k mon呀

12bit你要用Netflix app睇dolby vision片先有
係會偏灰同偏暗
就算開到100
所以唔打機模式都唔開
我廳部三星BU8100又係SDR整體光過HDR
低階機開hdr真係冇著數
佢講就講hdr 600
但唔知係我隻眼習慣左定點
佢個hdr真係打機時開會好D
所以搞到我隻眼睇oled都覺得唔夠光
隻game有冇開hdr先
Hdr要有content support
Auto hdr好似唔係隻隻game都得
有,之前玩哈利波特都係開晒hdr玩都ok
但一般使用都係唔開好過開
WOLED加咗白色子像素
色彩會比其他RGB OLED差D 但冇咁易燒印
但贏到QD-OLED 我都有D意外
我都覺得已經好靚
應該係佢個光度無qd oled咁光就真
量子點個色彩應該會更出D
想買隻curved 換左屋企隻舊mon

用途都係睇 Netflix , YT, 間唔中打下機

行過ssp見到呢隻 LG 望落唔錯

有無咩評價, 或者差唔多價位有無其他好介紹

QD OLED打機睇片係靚 但睇字有彩邊 做MON比較慘
睇片用3440x1440冇著數
咁有咩推介
入左m27p20 pro
比想像中好好多
本來同27GP95R心大心細中
多謝推介c2
真係好撚正
唔知係咪錯覺
感覺比mon立體

另外想問問
駁左電,用手摸機身邊位會有啲類似靜電感覺係咪正常?

另外熄機唔用一般應該cut電好定長期插電好?
1.唔係錯覺 OLED+電視算法一定立體過大部分MON
2.我冇靜電
3.一定要長期插電 因為熄機會自動行防燒印program
係喎
可能你c2清晰度冇set 0
非0有機會油畫化 睇落差d
要SET到0?

通常0比較好
如果條片本身高質 先推高少少提升細節
唔該晒
冇野送?
我只係問咗折實價,下星期返工經過舖頭畀錢前再問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞