[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
4k都難,仲144
留名,一樣搵緊。睇岩左vg27aq但周街都冇貨
唔知巴打係咪講緊我我都係用Buyandship運返嚟,個包裝靚靚仔仔,無穿無爛,但始終點都有風險,睇你接唔接受到
運費大概幾多度
我自取所以計$24磅,佢Total32磅,埋計$768
想知你最尾保養搞成點,因為香港冇呢個款賣到底有冇得保
2k 144 都無
你有心理準備預咗無保架啦,但係如果touchwood三年內有事,個保養仲喺日本,都仲有得叫日本Dell寄多隻去BnS再運過嚟,但係你就要諗辦法寄返原本果隻返日本咁解。我諗香港Dell無賣都應該唔包轉保嘅保養架啦
mag274qrf
M27QP 係咪好啲?
因為我依家用緊24,坐大約80cm倚住櫈背係最舒服嘅,但有時啲字都太細或者肉緊嗰時就會控前去到大約50cm,但都未話有太大壓迫感,同埋都睇到成個mon

若果換到28,我諗係最好
1 x [3月優惠]Gigabyte M28U 28" 4K SS IPS 144Hz 1ms HBR3 KVM Gaming Monitor (送AMP 900 Mouse Pad + Aorus M3 Mouse)
價錢:$3,980

1 x [3月優惠]Gigabyte M32U 31.5" 4K SS IPS 144Hz 1ms Gaming Monitor
價錢:$4,499

但同時見到32個價差$500,rating畫面啲數據又靚好多

但32個size對左右眼好似要開叉咁,我可能會隔到100cm先舒服,再者個縮放比例,咁當我24係用100%係最好,32以上會用幾多%以上,個大小同清晰度又會係足夠令我唔洗控前?

可能講到尾都係習慣?要啲時間可以適應?
用150%實夠
https://youtu.be/ibEN9FTLdkI
dual layer lcd mon
想買27寸mini LED嘅4K mon
好似完全冇選擇

有mini led+4k嘅全部都32寸起跳,有啲大到50幾寸傻的嗎冇咁大張枱

有27寸+mini led嘅就得2K mon

我想要真HDR嘅27寸mon呀
Giga 周圍都無貨
最終買左MSI $2300, 但行DP 1.2 始終個心有條刺
網購gp27u囉
或等27gq950 1560zones 傳今年出 但冇進一步消息
一係換枱

我覺得2k HDR好怪 唔夠清又要突顯出黎
好光好炫耀 但矇嘅
$2300 都平PRICE.COM啲價$250, 算抵玩啦!
M27Q-P就算有貨都要$2800, 用LG Panel, 好似多左Speaker, 用少啲電但重D
M27Q就SHARP Panel, 畫質唔識分
我用緊G32QC
但張枱唔夠深,距離太近用得好痛苦
所以想細啲
同埋想試下打機有真HDR
依家部野得HDR400

上網搵咗巴打講嘅GP27U,spec好吸引,但香港無賣怕Amazon 買會運輸途中有碰撞
二千頭都算係咁
又想要高hz, 又想色準又要平
其實都唔係咁簡單

不過唔知係咪睇唔慣,msi啲味精好似都重重地
一直想搵隻27”/32”寸嘅4k mon 做嘢睇static content多唔敢揀oled
會用嚟睇吓戲玩吓ps5 想要真hdr 市面上係咪唔多選擇
有睇過技嘉但香港代理好似閪閪哋 acer爬完文感覺又唔係太好
請問各位有咩心水 會prefer平面mon
有無人知hp既mon得唔得?
sold by amazon就唔驚
開箱拍片 有問題就申請退貨
好難揀
PG32UQX 冇HDMI2.1
PG32UQXR 唔知幾時上市
X32FP FIRMWARE差
NEO G7/G8 曲面
係咪都係還是覺得c2 42好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞