[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
首先幾ms係marketing term 唔需要太認真

MON嘅VA panel通常比較低質 (除了三星高階個幾隻)
不太建議VA

建議揀nano-ips機種
34gn850算係唔錯
但佢都只係m27p20貼牌mon
唔出奇
唔係出開mon嘅牌子 突然有實力搞mini led咩
同埋睇價錢就知唔會用友達amled原裝背光方案
咁正?知唔知仲有冇 92 折
會唔會有再彎D嘅曲mon型號?
msi 最新 2k oled 34
想問下27" 4K 144HZ
打下FPS / 睇下片
最好係 gp27u ? 但係咪得法奧有得訂
innocn 27m2v mini led 依隻點睇
有冇其他好選擇
香港有得買未
唔知係唔係我眼殘呢
60同120 我覺得真係會有分別嘅
但係120開始我真係開始會分唔到, 165同240我都體驗過
我都已經覺得好流暢,分唔到個分別
因為只係neo g7新出?
都係VA面版,我唔覺因為轉miniled就唔爆
27gp95r既 edge 點比得過miniled
已經2樣野
睇片見有用新技術 無咁易爆 希望好d
想問你地C2做電腦輸出
點SET先最靚?
買完C2 發現有好多野set唔到
得full hd有120hz 用緊1660super 係咪唔夠勁
得8bit色
可以點搞
可以去到12BIT
RBG定422?
RBG
不過我始終OLED 42 C2
個光度真係唔多夠
對比以前 SONY X85H
唔知係咪OLED痛病
我張3080係最盡去到12BIT
但打機唔會咁識.會有少少LAG
我自己C2 OLED 42
MON就27GP95R
我可以講其實除左通透度真係唔相差得幾遠
光度某程度27GP95R仲光D
輸既係背光同埋純黑時oled真係純黑
而27gp95r就因為ips,會漏光

顏色其實真差唔多
Optix MPG34CQR?
1660super冇hdmi2.1緊係出唔到
要用dp1.4 dsc 轉hdmi2.1 adapter先得
但用唔到VRR
OLED大範圍亮度係低D
C2有pixel dimming 立體感好好多
27GP95R畫面好平面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞