[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
21:9 應該揀咩解像度好? 又打機又睇4k片

1. 3440x1440
2. 3840x1600
3. 5120x2160
只有3睇到完整4k
好慘,3冇出144hz點解永遠針冇兩頭利,冇一個完美既spec滿足到所有需求
aoc q24g2
建議買42吋4k
可以睇完整4k
出21:9又有約40吋3840x1600
又有高hz
又有OLED
我諗要大搞,因為用緊組合櫃電腦檯,42吋會 頂爆上面個櫃
我用display port係咪影響唔大
想問下差唔多價位情況

BenQ EW2880U
Dell S2722QC

大家會推邊隻
主要睇片多 打機少 唔太玩fps 所以高hz 應該唔太需要

或者有無其他型號推介
GP27U 美馬 sold by amazon 歷史最低價 免運 想衝
最後疑慮 火牛/電壓/插蘇 會唔會要另外買?
好似幾好,聽日去試吓先
邊度有擺出嚟? 冇見過實物
好似***部arc正啲
我主要用途係文書

有幾點我覺得幾好

1. 有得較Preset 螢幕分割. Eg 2x2, 3x3, 2x3 etc 有十套左右

2. 可以1隻mon同時顯示2個source eg: window + mac
Eg: 上半部係window機 下半部係mac機

3. 1套 Mouse keyboard插係個mon後面 可以無縫控制2部電腦 eg: window + mac

4. TypeC 做螢幕輸出同時幫我部macbook充電

5. 隻跟機mon架好方便

要留意隻mon 只有 60hz
想請問宜家啲芒 用ips 做到1ms , 有邊幾隻真係做到g to g 1ms?而唔係mprt?
新手唔識野
本身想切一部4090
主要用來打機(3A,mmo,好少玩槍game ) 睇戲睇Av
屎窟痕又想試下 曲mon
見到隻msi g321cu 4K 144 1 ms
好似幾好
仲要五千有交易
請問各位點睇
定係有其他選擇

最接近係pg27aqn

dlss 性能mode用1080p 好矇
畫面mode用1440p先有4k感覺
冇review好冒險
16:9曲面冇咩用 又會有自爆風險
建議g3223q dell online chat 4千幾
EW2880U有remote好似幾方便
睇下美版manual
應該有支援220v
Power cord要自己換
即係買返tn
不過tn啲色真係
雙mon,ips mon睇片,tn mon打fps games
睇片緊係OLED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞