[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
Thanks 巴打 好詳細
我睇hardware boxed話gp27u有好多firmware bugs 例如adaptive sync唔可以同唔知乜嘢一齊用 條片都半年 想問依家係咪fix好
香港幾時先有得買gp27u
如果加埋innocn m27v 同以上嘅mon比較呢?
我都係諗住美馬買
32GQ950 點睇?
black crush係咪指佢黑色漏光個情況?
開左hrd,幾嚴重下,無開,其實得輕微

暗位細節度,因為可以開hdr600,所以暗位算係唔錯
但係拍埋c2度,當然無得比,暗位細節度一定係c2
但係如果對比oled同類型黎講,lg c2算係比較光度暗

嚴格上黎講
光度比較暗
咁對比分區,27gp95r得16
fix咗 要更新firmware
唔睇好
通常呢d mon都係spec靚 調校差
背光延遲應該好嚴重
偏貴
Hdr1000但冇咩用
black crush係黑到冇晒細節

Hdr600都係令暗位過曝啦
光過LG OLED MON

C2係TV 有算法同processor補償返 睇落都ok光
Edge lit 分區 我直接無視了 真係殘廢的
因為我之前無用過oled,主要原因驚佢燒印
但對比sony既oled係偏暗
數據上LG OLED TV 光度係激進過SONY OLED TV
打機我又唔係好覺
睇戲我用返c2
黑色位ips永遠都係唔夠va
但至少無好似我用philps果堆一pat野
完全無細節位
現場睇唔係
279M1RV 係黑到冇晒細節?
你睇a95k?
A95k係 qdoled 光度有得同g2鬥

A80k我睇落得b2咁上下

C2過光a80k

不過尺寸有影響

Lg同sony都會愈細愈暗
no,係以前舊式1080p
我對上個mon已經係samsung
qled 1080p 144hz C27FG73
qled va係黑色暗位都係差
都係一pat野

但係呢隻真係唔係好覺佢黑色細節位係呈視唔到出黎
係最大問題你開左hrd真係下面會漏光
咁我打機就算啦,漏光解決唔到
yes a95k
A95k只能同G2比
旗艦對旗艦

42/48c2 對 A90K
HDR起碼要mini led背光 or OLED
普通mon唔洗諗 開HDR仲衰
32" 4k144好似斷晒層咁
諗緊落m32u / mpg32
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞