[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
想32吋mini led值得等
因為選擇唔多
原本話今年會有
但冇咩聲氣
應該貴到仆街
M9 M28U GP2795R
點揀
自己用緊1080p嘅mon,想換4k144hz

睇咗半日諗住買LG-GP950-B見個價錢同硬件都唔差,諗住買又見啲人話背光問題好嚴重基本人都唔會揀呢部

請問一下有無筆直5千左右嘅mon可以推薦
唔記得講 想要27吋
呢個筆直,其實部部背光都係咁差
27gp95r
想背光好d 就要加錢買水貨gp27u
m9有FALD會好D
但得水貨
27gp95r 啱啱入好滿意
I7-8700K 3080Ti
一萬蚊budget 有冇咩mon推薦(空間有限,淨係放到27)
主要拎黎打機 PC PS5
想要2k/4k 144hz 同 g-sync
暫時睇左幾隻
ASUS PG27AQDM
LG UltraGear 27GP95R-B
LG UltraGear 27GR95QE-B
Cooler Master TEMPEST GP27U
4k就gp27u
2k就asus pg27aqm
更正係PG27AQDM
用緊49 " Odyssey 成年,都係分左個MON 用,2/3 +1/3咁用,都係買番34" Odyssey算,有無CHING用緊
3000 USD
想問1080p 240hz定係2k 144hz好?
玩fps game多,有邊款推薦,thanks
個價…
揀mon仲難過砌機
想要27'' 2k 144hz ips
但我好怕漏光,想請教下巴打有咩好介紹?
太貴又會跌入加多少少🤏陷阱
144hz是否已足夠打FPS ?
再高其實有冇用? 定係愈高愈好?
漏光係LCD特性
怕漏光只能買OLED
傻咗
得576區
冇g sync模組
憑咩賣返pg32uqx個開售價
想問32GQ950買唔買得過?
太貴
DELL G3223Q 先4千幾
https://youtu.be/my1lyUE7WVM

rtings出左oled burn in test
極限加速用法下, qdoled相對woled 快d burn in
粒白色像素幫到其他顏色像素壽命
LG完勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞