[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
除非一定要32‘’,呢個閪價我加少少錢,一次過買三部C2 42’’,跟手即場扑爛一部都重有另外兩部慢慢玩
C2
就黎用咗一年
Pixel dimming 冇漏光就是爽
電視級影像算法真係幾靚
睇HDR片好過用電腦輸出
已經用唔返純mon
睇你自己
實有分別
正常人會2k 144
你feel得出144同240hz分別 就240
係咪開咗freesync
終於入手左c2
打機睇片煲劇真係冇得頂
啲色勁靚
房太細擺唔到C2 除非係廳打機
27” LG UltraGear™ monitor
掂唔掂?
27gr95qe?
建議買pg27aqdm 更光有散熱器
點解Samsung 唔出平面版 neo g7,用曲mon睇片會唔會好難適應
我都覺得neo g7個spec好吸引 但驚睇唔慣曲mon 有時會遠啲距離睇吓戲 佢1000R好似好曲咁 所以仲心大心細
價錢同spec 都OK,係驚自己睇唔慣
難得係va panel 黑位靚啲 依家市面上多數都ips
睇吓實物接唔接受到
8月用到而家 整體表現ok
呢隻缺點係無可視角可言 一定要直望
姐係要坐到正一正喺mon前面
如果正對住個mon 但距離遠啲例如喺床望過去o唔ok未用過曲mon唔知viewing distance有冇限制
現時市面上有得賣嘅有mon係行到5120 x 2160?
我隻289q又係成日無啦啦閃一下黑芒

上網搵過可能係multi plane overlay問題,要喺登錄檔禁用
E加用渣打卡買有9折
7千幾蚊
有d心動
想問下mon post咁多位巴絲,小弟1月份買左LG27gr95qe
但用落發現有小小問題,唔知道係自己Setting上定係硬件上有問題 已經call左LG維修但要下星期

1. 開機remote黑畫面
電腦Wake on Lan之後用remote desktop (TeamViewer/Chrome remote)入去 行hdmi2.1 Pc模式會黑mon無畫面,一定要開mon Login左入去先會正常顯示, 如果行hdmi 2.1 AV mode就無事,唔使開mon login,但會落返去120hz

已經熄左deep sleep,無開慳電mode

2. 黑mon
用hdmi 2.1 PC模式240hz/hdmi 2.1 AV模式120hz打機會間歇性黑一下mon之後就會正常返 然後過一陣就再黑一下 一晚玩兩個鐘黑三四次

有用過原廠跟既hdmi線,另外買既Verbatim hdmi2.1線
GPU換過 3090同4090試都係會黑一下就無事
Driver都DDU重裝過一次
遊戲係Apex 同 LOL

唔該各位巴絲
ps341wu
Hdmi 2.0 配5120 x 2160
有少少到喉唔到肺嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞