[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
香港冇🫠🫠
想問32吋 4k 144hz, 平時睇片打機一半一半, budget $5000樓下係咪得m32u 同g3223q 2隻mon揀?
如果呢2隻邊隻會好d?
aoc q24g2?
原來有
但都係等幾年 等4k
依家隻vq23m 用咗2 3年only
睇緊 34寸 1440 ultrawide 144hz, 三千樓下會推介邊部?
samsung g8 oled 定 dell AW3423DWF。主打機睇戲/片,0工作用途。因為將要砌部新電腦所以換埋芒。而家用緊個芒仲喺1080 144hz viewsonic xg2401

上rting,reddit oledgaming睇過吓,見兩個都各有好壞。

我玩開online game esports title所以Lg c2就未必啱我。
如果你每日用5-10粒鐘 PC moon 打機睇片用
我建議你諗保養問題先
我部AW3423DW 每日長用5-10粒鐘、用咗差唔多一年開始出現燒印
用得Oled冇得避免
行貨係貴啲但3年包換panel、你買水AW3423DWF 香港Dell 未來必幫你保建議你問咗先
13.3/15吋portable mon 有無推介
用黎駁macbook air
CHING唸住邊間買 我都考慮緊買唔買GP95R
上網睇下邊間平,或者幫襯法X
其實三星都冇寫包燒印,所以嗰保養都未必大作用

行貨aw3423dw 係有保養,但香港買貴水貨aw3423dwf 3/4 價錢
見VG28UQL1A 同LG 27GP95R都有LED-backlit
係咪都當冇HDR?
最後呢2個選擇唸緊
mac mini 洗唔洗用到120hz mon ?
咁就睇你介唔介意燒印了
我當初買AW3423DW 就係為咗有包燒印換panel (唯一一間包panel 燒印)
我預玩1-2年半之後換panel 、又可以再戰2-3年
反正我hardware 唔upgrade 都唔會玩到4K 60以上
g3223q
其實係咪所有oled 包括LG 部C2 都會燒印?

我電話都係oled, 但用兩年唔覺咁易燒

但rtings實測 LG WOLED(C2,G2)難燒印過QD-OLED
我估係因為WOLED 係靜止畫面長時間會慢慢變暗有關
QD-OLED 就長期都係差唔多咁光、所以燒印快過WOLED

不過都好睇自己使用習慣、(我成日行開/瞓覺唔記得熄moon),有keep 住2日refresh pixl / 3日 refresh panel 習慣
頭一兩日會唔慣
睇多兩日盲會覺得好爽
我都係1M距離但我掛左牆
大陸又多一品牌出24"2k 165hz, aoc代理已入貨
等更好牌子
Philips 279m1rv 買唔買得過
唔關事
QD-OLED出白色要著晒3粒子像素合成白色 消耗較大
WOLED只要著1粒白色子像素
打直用有咩推介,24吋都夠,主要用黎睇下網站
Samsung neo g7 $6.5K到
建唔建議買?

張枱得90cm闊放唔到C2
枱深度70cm但計埋mon 座都係得60cm視距左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞