[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
用dp
PS5同Xbox series X用唔到同一個mon
VG28UQL1A
XG27UQR
是咪rog果隻會好d?
用到
出返3840x2160 60hz

反正console 唔支援5120x2160
MAG281URF or 27gp95r

144hz 碌網頁爽好多
42 C2邊到買平?
追post見price度6千尾個D好似係假既?
有冇巴打買左LG 34WQ75C-B? 想用埋黎當docking叉laptop,又有喇叭 ,找唔到同類功能mon,想知好唔好用
Hdmi 2.0 出到 4K 4:4:4?

Bandwidth 好似唔夠?
出到
但得8bit
咁正?笑我研究下先
如果真係想買,要LG 34WK95U定MSI PS341 WU好?

Panel 應該一樣但係售後保養好似兩間差唔多?
請教咁理解有冇錯?

dsr 係gen出4k影像,再downscaling 落e.g.1080p mon既解像度

dlss就相反,gen出低解像度影像,再upscaling 拉大去fit 返4k mon
34wk95u係pwm調光 唔建議
yes
thx ching
nv玩呢D ai 技術 做畫質補償 真係外星科技
係 但冇hdmi2.1
我去唔到咁遠
一點幾米就無問題既
咁可以去馬了
買完上嚟講下用後感
可以
可能幾日後買
想問各位大佬27吋 4K 144hz左右 有冇推介
見lg ultragear 27gn95r-b好似幾好 但評價話多問題出現
轉睇Cooler Master Tempest GP27U 27" 香港又似冇賣
定最後 ASUS ROG Strix XG27UQ (差個內置喇叭 想要埋)
定其他大佬有推介
我都睇rtings 同versus個比較先有上面3種結果
而台網痞客邦推介既大多240hz 我又未洗去到咁高
innocn依個牌子點睇?
GP27U 有mini led基本上係完勝 但得水貨
XG27UQ or UQR好舊應該冇貨 同埋冇HDMI2.1
27GP95R 行貨最好
大陸積木牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞