[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#104

1001 回覆
3 Like 17 Dislike
色真係無敵靚
但光度真係硬係覺得爭得正D
可能c3光度會好好多
通透d
但個光度我懷疑得幾百
c3係牙膏
G3先有實質提升

不過c2有DTM算法 都突出到hdr光位
C2 vs pg42uq

最盡得700nits
但畫質都係冇得輸
我用過27uk600>pg27uq>pa32uc>42c2
LCD光只會漏
唔知係唔係我c2 set左eco模式
真係覺得個光度爭得遠左
明明都oled,個光度仲衰過sony d led
呢個真,立體感強好多
要光 建議用標準mode
或者cinema home

同樣woled , Lg光過sony架
LCD LED 強項得返光度
可能以前睇慣左sony
sony都已經叫唔光
我買左都無1個月
除左光度我基本上超級滿意
姐係唔洗轉display card都可以出到
4k 120 12bit?
控制下環境光
如果放到55吋 可以諗g3 光好多

驚就double check 下1660super是否有dp dsc
好 唔該
你講既split mode係咪用內置lg果個?
咩split mode
問咗咸片生活,C2 42$7580
有冇野送?
重問下C2用家,工程遙控器是否必須?
應該冇,$7580折實價嚟,信用卡回贈就未做工課
唔係
用software 都入到service mode
split screen
如果放唔到既話
27吋27gp95r係細膩度係真係高過oled 42
我打槍game就轉mon
睇戲就轉oled 42

光度27gp95r 600左右.最盡700
oled 我就真係唔知,最盡800
但我無見過真係去到咁光
WOLED 強項唔係色彩

對比度容易感知過色彩
ips得1000:1 對比度
所以亮度高 會拉光埋暗位 唔太做唔到光暗反差
以我自己為例
如果真係色彩,真係27gp95r會真實好多
oled會無咁細膩度

但立體感真既oled強好多
再加上佢純黑,基本上唔會有光死點,漏光
係驚燒印

相反 mon佢個光度,個白係有少少怪
但呢個係ips個痛病
同一距離就係細尺寸細膩d
大尺寸要有返咁上下遠先清的
每個尺寸都有最佳視距
所以得60cm枱深 我唔太建議c2

27gp95r 好似係full screen 700nits
C2 700nits係講緊10%window , full screen 得百幾nits
yes,始終一部係電視,雖然佢有g sync又有free sync
我始終覺得用電腦mon 27.8吋係最好,亦最舒服
電腦mon個細膩度真係就算oled電視都係比唔到
但27gp95r出hdr色彩唔會偏灰咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞