[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
港女doll有啲太靚,唔係好寫實
呢度個weight已經係0.6
第二張想試下整學生旗袍,但個model應該冇乜點train過相關嘅嘢咁,出親都係古裝、sexual啲嗰啲

有冇巴打有train開Lora模型?
唔知點解train極都唔似本人
生成嗰陣頭幾個step矇矇地嗰陣都似
但最後gen左張圖出黎之後就變左唔似樣
而家手上有40張圖
Repeat數同epoch數已經改過好多次都冇用
試吓另一個lora叫Hong Kong Girl

今日整咗幅幾好
第一張好正
懷疑training對象有啲單一,某一種輪廓係咁出現
但我同意呢個寫實過hk doll,至少冇咁貌若天仙

聽日有時間再up圖
想問下我有時gen gen下佢會卡死係94%
有時放5分鐘就得,有時就死都出唔到有時張預覽幾似樣唔想放棄但等極都冇
留名學野
😂train都係揀靚女train 用0.25都夠啦
遲下整個平民版本
同埋果個lora只係for樣only
有咩衫果D係要睇你用咩model 如果 chilloutmax 可以試下用呢D prompt, 同埋個weight真係0.2左右就夠
china dress, cheongsam, light blue school uniform, a beautiful girl reading at classroom
玩咗下,同意0.2係最好,往前冇港女味,往後會變得太靚
可能本身chilloutmix已經係靚女focused training model,依家疊埋又係train靚女嘅lora好似直接將港女0.01%嘅靚女gen出嚟,感覺太虛幻

係幾似港女
想知呢啲衫應該用咩prompt? 搵極都搵唔到啲類似嘅野
雖然已經set做0.2但都係好唔穩定
好多時變左無袖又或者多左條腰帶/車線
撞左好多張
港女doll一較大波就係咁出依個姿勢 唔知點解

要較番細波先正常
硬係覺得好似MJ
港囡真係唔笑自然好多
weight=0.2/0.25

btw上面堆圖俾連登壓到啞曬色 要禁多下先見到本身個色
我明明寫左唔要skin spot不過佢都係咁出
可能係我mix幾個doll likeness 嘅LORA出事
好撚正

個咒文好強大 多謝哂
呢d唔知點叫既prompt可以丟比個ui睇下佢分析出d咩
再唔係問chatgpt,如果nsfw野開dev mode佢就答到你
條絲巾同星星連住
點做到架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞