[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
加多幾多括號試下
(((full body)))
[ 秘技 01 ]
- 喺 "Generate" 上 right click 可以 "generate forever" 直至你取消佢

- prompt 選你嘅文字 press ctrl+up/ctrl+down = increase/decrease attention

有冇人識其他招,分享下
自己電腦gen圖點set先可以行快D?
新仔gen一張圖成半個鐘以上
半個鐘
呢位巴打都幾有心機,等半個鐘
係咪電腦硬件問題
利申:唔識
喺webui-user.bat嗰度用Notepad開
喺set COMMANDLINE_ARGS=後面加 --precision full --no-half --no-half-vae --xformers --medvram
試下咁樣會唔會好啲

另一個折衷啲嘅辦法就係去downscale你想gen嘅resolution,例如依家係512x768,downscale 30%到280x421,咁樣理論上會好啲
之後揾到啱嘅再放大返就得

整咗我好耐
我用100張相,200 step去train,效果自然比100-150 step好好多,但要睇你張GPU。我3060 Ti train左10個鐘。
個解像度要set高啲
正常 fullbody即係話塊面喺張圖比例細咗 個ai唔夠pixel就唔識畫塊面
btw如果你想多啲全身照你可以試下用多啲關於下身嘅prompts 例如socks leggings thighhighs sneakers legwear boots之類
同埋pose嘅prompts 例如 seductive pose 之類
btw selfie應該好少全身照 用selfie做prompt有可能令你少咗fullbody圖嘅機率

加咗 wind 頭髮,好飄逸

wind hair?

Prompt 加wind
點解大家啲圖無png info
終於有幾張似樣啲不過成功率真係極低極random (特別係用咗真人Lora之後) 仲研究緊點樣可以consistent啲
暫時用緊嘅水手服prompts 不過啲顏色真係好random
a highschool girl in (sailor uniform), (navy blue sailor collar:1.2), (joshi koukousei seifuku), (sailor fuku), (seifuku), (serafuku), red bowtie, pleated skirt
我3060 Ti train左10個鐘。

respect
爬唔晒文, 有無教學片點train 我睇過點放相同有個網 auto cut 面出黎
但係train 果陣有無咩提示, 因為我都係3060ti 試過係唔郁, 然後個chrome都柒埋沒有回應
試下較高啲個steps同CFG Scale
電腦咩spec? 半個鐘一張咁好心機等

一般剩出一張都係20-30秒既事
用左IU Lora
9 成係啦, 不過 iu lora 個樣係正, 但好局限啲衣着同姿勢
但係 control net 出全身圖, 個樣崩壞嘅機會大增
就算 inpaint 執樣都救唔到, so 9 sad
唯有一次過 gen 50幅圖, 咁就通常有一兩張滿意嘅

唔太似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞