[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
所以我而家係除咗依兩個file之外 其他file都會照常update? 其實無咩嘢?
delete 個兩個files,git pull會自動download返,之後再改多次就得
咁我會唔會冇咗最新嘅pytorch xformers同accelerate?
有無巴打玩imprinting 換衫除衫遊戲
想問下有無好model推薦

同埋想問下對奶成日都太大點解決
野野都成個頭咁打搞唔掂
已經prompt到用 small boobs
negative 到打埋large boobs

都係搞唔掂
點解可以有人咁得閒,由到到尾咁負皮
唔通係負皮ai
暫時有無checkpoint超越到chilloutmix
左圖係用charturner加你段做prompt出黎?
L side個效果仲未試到出黎
加 openpose controlnet
唔會,佢第一次開.bat你冇venv folder先會check你extension啲版本,第二次開.bat只會睇你有冇裝啲extension,唔會理你裝咩版本
Update咗之後改返啲code只係驚佢之後改規則
好似下邊你reply果張骨架圖咁?
得人物背面整唔到
張圖出左側面 正面同埋正面
係咪有咩技巧
係背面有時好難gen, 就算gen唔到背圖你照去下個step,轉pose都無問題

之後share 個result 睇下
我search pooh, 佢好似出錯野
有無人玩過2.0 練lora ?
同用1.5 有咩分別
除左唔通用之外
今日想訓練LORA,第一次成功左,但唔小心Train batch size按左2,出黎效果唔好
之後想再train過,但唔得,出現以下:

想問下用咩方法先搞得掂,因為我第一次是成功的
我係跟住呢個教學整的
無野了,我重新down過kohya又ok返
civitai d extension 例如 POSES類可以點裝返上 WEB UI
我安裝左佢個 sd_civitai_extension 之後唔識整
係直接download civitai 檔再upload上google drive ?

有無巴打幫幫手睇下 究竟有咩set錯咗
個Checkpoint 好似RUN唔到咁
好多人report話update咗web ui出事,你去search下
更新左用唔到locon
訓練lora嘅巴打,想問下你哋經驗
如果我訓練對象係真人,40張相左右
我有兩個疑問

1、每張相100步數係基本,咁係咪越多步數越好
2、我提示詞係以global tag, portrait, depth of field, from top, close up shot, woman, ponytail, long hair, looking at viewer, sitting嘅格式去寫,係唔係應該咁樣嘅資訊量去寫,定係用返BLIP嗰個格式去寫就夠?
我一直覺得係有人set左bot 好大仇口
可能係ai警告緊我地唔好再玩弄ai
skynet黎緊了
set bot就唔會咁慢啦
仲漏負皮
reddit 都有人keep down vote, Art Station 都發生過抗議 AI art..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞