[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
自己train 先好玩...用kohya dreambooth 好易上手, 又可以gen 番香港style 既lora, 唔想自己部機爆炸用colab 又得

好似唔關事
係gen嘅時間會有分別
係咪要搵好多張唔同角度嘅相比佢學?
我電腦舊imac試過裝run得勁慢

只係用google colab,用咗Japanese doll同Hong kong doll既Lora加唔同咒文試出嚟,十幾張先有一兩張靚
試多啲唔同組合既lora 同咒文就ok
大概15張唔同角度,有全身,半身,close up , 就basically enough , 冇咁多素材就自己crop ,1500-2000 step 效果已經唔錯,我試過有一次10張相800 step 已經唔錯… 不過用既時候難免要開restore face / high res fix , 如果唔係有機會五官走位,但係開左個皮膚texture 又會冇咁似,仲係摸索中….
我用女神 d相放入dream booth train
用google colab係咪每次都要重新load過啲嘢?

自己嘅model同lora又要每次upload?
巴打
相size 應該用512×512定512×768
如果用512×512 train,
練出嚟嘅lora gen 512×768嘅時候會唔會變怪獸
問漏
Preprocess gen出嚟嘅txt 使唔使加啲keyword
eg 我train yoyo, txt入面使唔使加 yoyo
就係未用過 唔知
但啲人話顯卡廢用google好啲?
用漁夫巴打之前 share 既 file 可以 save model / lora 係 自己 Google Drive,
但 model 好大好佔空間喎
SD 個training dataset 好似係用512 * 512 , Reddit 有人提過512*512 效果係最好
Lora 練出黎, text2img用埋restore face ,咩size 都好, 正路唔會太過變形,imgtoimg 就一時時
Image captioning唔洗改,都係a girl /a woman 就得
無得用真人
巴打,我想請教下,captioning應該要咩形式去寫
應該要好似佢本身個script咁樣一句輕輕帶過,定係要用平時prompt嘅形式去寫
另外應該係越仔細越好定係簡簡單單就夠

Thank you
BRAchilloutmix比起黎,臉樣無咁罐頭,自然啲.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞